“Мъжете също изпитват чувства. Например- глад. Тази шега отразява една

...
“Мъжете също изпитват чувства. Например- глад. Тази шега отразява една
Коментари Харесай

Как да предизвикаме мъжете да споделят чувствата си и защо не го правят?

“Мъжете също изпитват усеща. Например- апетит. ” Тази смешка отразява една всекидневна истина - огромна част от мъжете изпитват компликации в изразяването на възприятията си. За да опишат този феномен, психолозите употребяват термина “нормативна мъжка алекситимия ” (буквално “без думи за страстите ”). И въпреки да е “нормативна ” и широкоразпространена, тя може да сътвори обилни проблеми на представителите на така наречен “силен пол ”.

Редица проучвания демонстрират, че мъжете са по-малко склонни от дамите да търсят помощ за проблемите си-включително когато са депресирани, уплашени или просто заболели. Мъжете по-рядко и с принуда посещават лекари и психотерапевти. В интимните връзки неспособността да се приказва за усеща и да се споделя може да попречва енергийния и прочувствен продан сред сътрудниците, да докара до какофония и недоразумение. Жените стартират да възприемат сътрудниците си като студени, безчувствени, равнодушни, безмълвни, а в отговор мъжете упрекват дамите в прекомерна емоционалност и сензитивност.

Каква е повода за компликациите на мъжете да приказват за възприятията?

В огромна степен аргументите се коренят в метода, по който са отглеждани и възприемани мъжете, и всички ние участваме в този развой. Традиционно момчетата се отглеждат в дух на самостоятелност, тъй че когато демонстрират накърнимост, комплициране или боязън, им се споделя “Не плачи, ти си мъж ” или “Ти си мъж, ще се оправиш ”, вместо да им се предложи разтуха, прегръдка или утешение. Момчетата, които приказват прекомерно доста за възприятията си и ги показват бурно, се възприемат като прекомерно женствени, и са обект на насмешка от родителите и връстниците.

" Да се работи, а не да се приказва " - това е посланието, което получават момчетата при израстването си, а и по-късно. Стереотипната визия за мъжете повелява те да бъдат твърди, безстрашни, рационални. В интимните връзки упованията към тях са да бъдат дейни и инициативни - да подаряват дарове и цветя, да вършат дребни сантиментални жестове. В професионален проект огромна част от момчетата са насочвани към специалности, които не изискват отзивчиви умения-инженери, програмисти, автомонтьори и така нататък Взаимодействието с техниката, а не с хората, се оказва основно за професионалното им развиване.

“Като резултат от всичко това, за мъжете е по-трудно да се свързват с възприятията си, в сравнение с това е за дамите. ”
Как да разкодираме мъжките усеща и да подпомогнем колегата си в изразяването им? Има ли опция да се откри общ език сред мъжете и дамите, когато става въпрос за усеща? Ето няколко общи насоки по какъв начин това може да се случи:

Не отбягвайте тематиката за възприятията.
Да не се загатва за усеща и страсти на мъж, който не обича да приказва за тях, безспорно е най-лесната тактика, само че какъв брой ползотворно е това за връзките? Ако не показваме и претърпяваме страстите си дружно, това подкопава интимността, доверието, близостта във връзката. Когато потребността от шерване и непосредственост остава неудовлетворена, това води до прочувствен вакуум във връзката, струпване на напрежението и поемането на сътрудниците и на връзката в непредвидени направления. Ето за какво е значимо, в рамката на връзката си, да отделяме време и внимание на своите усеща и тези на колегата си, даже и когато сътрудникът ни посреща това с принуда.

Бъдете осъзнати за заобиколните способи
Мъжките усеща могат да одобряват странни форми и насоки и това не трябва да ни учудва. Например, считани за “женски ” усеща като горест и отчаяние могат да се трансформират и изразят като експанзия или горделивост. Някои мъже пък избират да държат избрани свои усеща отвън връзката си и ги показват само в другарска среда, където се усещат “в свои води ”. Друг път пък възприятията могат да намерят израз във физически признаци и болежки. В тези случаи е належащо да сте наблюдателни и инициативни, да демонстрирате внимание и интерес към възприятията на колегата си.

Изразявайте ясно и намерено личните си усеща.
Когато самите ние сме склонни да приказваме ясно и намерено за възприятията си, това подготвя и колегата ни да го прави. Избягвайте преувеличенията и прекомерно трагичното изложение на възприятията си, тъй като те карат мъжете да се усещат застрашени и безпомощни.

Осигурете удобно и несъмнено пространство за шерване.
Също като дамите, и може би в по-голяма степен, мъжете имат потребност от поддръжка и чуване в сигурна среда. Избягвайте рецензиите, обвиняванията, заканите, тъй като те мигновено унищожават доверието и прекъсват процеса на шерване. Питайте и изслушвайте, а в случай че е належащо подпомагайте изразяването на възприятията на колегата си. При всяко състояние, не очаквайте и не изисквайте проливен дъжд от думи за разказване на възприятията, тъй като за колегата ви това може да е непостижима задача.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР