Мъжете преподаватели в средното образование се топят и това влияе

...
Мъжете преподаватели в средното образование се топят и това влияе
Коментари Харесай

Мъжете учители у нас се топят

Мъжете преподаватели в междинното обучение се топят и това въздейства негативно на качеството на образование. Това разгласи във Варна Ирина Иванова, шеф отдел „Равни благоприятни условия и дискриминация“ в Министерството на труда и обществената политика.

Тя цитира данни на Евростат, съгласно които 84% от учителите у нас са дами, което подрежда страната ни на трето място по феминизация в Европейски Съюз след Латвия и Литва. 57% от българските преподаватели са над 55 година и по този индикатор в Европейски Съюз ни води единствено Италия. Най-балансирана е картината в професионалните гимназии, където към 27% от учителите са представители на мощния пол. В детските градини обаче дамите са безапелационни монополисти, разясни Иванова, цитирайки данни на Национален статистически институт от предходната образователна година. Според тях 98,7% от педагогическия личен състав в забавачките е формиран от дами, а мъжете са единствено 248. Броят им е толкоз дребен, че попада в границите на статистическата неточност, добави Иванова.

Заедно със зам.-областния шеф на Варна Илиян Карагьозов тя взе участие в първа по рода си у нас среща с шефове на междинни учебни заведения от района, отдадена на популяризирането на положителни практики за възобновяване на салдото сред половете в системата на образованието. Подобни срещи ще се проведат и в останалите области в страната, а на държавно равнище по тематиката работи Национален съвет по равнопоставеност към Министерски съвет, уточни Карагьозов. Според него към този момент ще се следи да има паритет сред половете при назначението на учители, а шефовете, които си разрешават дискриминация, ще търпят наказания при препоръка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР