Мъжете от село Черешово, Русенска област празнуват на 22 януари

...
Мъжете от село Черешово, Русенска област празнуват на 22 януари
Коментари Харесай

Къде у нас се празнува единственият за България Дядовден?

Мъжете от село Черешово, Русенска област честват на 22 януари единствения за България Дядовден. " Еманципацията " на черешовските мъже е от 50 години и минава под крилатата фраза " Каквото дядо знае, баба не го знае ". Основен уредник на празника е община Сливо поле.
Русенският регионален шеф Галин Григоров взе участие в светлия мъжки празник – Дядовден, отхвърлил многогодишното иго под бабин чехъл. В прочувственото си слово към революционно настроените мъже и техните половинки той прикани за запазване и разпространяване на българските обичаи. Той пожела на всички здраве и благополучие, без значение от пол и занимание.
Преди половин век локалните зевзеци Дамян Хаджийски и Милчо Станчев се решили на революционната стъпка, до момента в който си пиели добродушно и смирено в кръчмата на Бабинден. Сметнали, че не е заслужено дамите да ги тормозят полово, каквито са поверията, и на женския празник да ги карат да си събуват гащите или да се изплащат с някоя пара. С увереност и непоколебима храброст те извоювали правото на неповторимия си празник. Според ритуала " дядото " се довежда с каручка, теглена от магаре, до центъра на Черешово, където на селската чешма следва ритуално къпане. След банята на селския площад се извива кръшно хоро.
Ключов детайл в празника е маратонската устойчивост на пиянство, която развързва или завързва езиците. За да ревизират ораторските си качества, мъжете би трябвало да кажат скоропоговорката " Сухо шише се суши на шосе ". Юнашко звание се дава на този, който я каже три пъти членоразделно и без неточност.
През последните години е отпаднало наложеното ембарго на Дядовден да вземат участие дами. Така ледовете са разчупени и те са признати с отворени прегръдки на мъжкия празник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР