Групата на ООН казва, че хората, малтретирани от покойния продуцент на японската момчешка група, заслужават извинения и обезщетение

...
Мъжете, които излязоха напред, за да твърдят, че са били
Коментари Харесай

Мъжете, които излязоха напред, за да твърдят, че са били сексуално малтретирани като тийнейджъри от продуцента на японската момчешка група Джони Китагава вече има мощен слушател: Обединените нации

От ЮРИ КАГЕЯМА Associated Press, 4 август 2023 г., 8:37 ч.

ТОКИО – Мъжете, които излязоха напред, за да твърдят, че са били сексуално малтретирани като тийнейджъри от продуцента на японската момчешка група Джони Китагава, сега имат мощен слушател: Обединените нации.

Дамилола Олавуи, председател на работната група на ООН за бизнеса и Правата на човека каза пред репортери в петък, че броят на жертвите може да възлиза на няколкостотин и той обвини основните японски медии, че са мълчали за предполагаемото насилие в продължение на десетилетия.

Olawuyi повдигна сериозно въпроси относно искреността на отговора от основаната от Kitagawa агенция за таланти, Johnny & Associates. Той призова другите играчи в развлекателната индустрия да проведат „прозрачно и легитимно разследване с ясен график“. беше трогнат до сълзи от забележките на служителя на ООН.

„Почувствах, че нашето послание беше ясно предадено“, каза той. „Те ми дадоха такава смелост.“

Пичамон Йофантонг, колега от групата на ООН, който се появи с Олавуи в Японския национален пресклуб в Токио, призова японците правителството да направи повече.

„Този ​​случай подчертава необходимостта правителството, като основен носител на задълженията, да осигури прозрачни разследвания на извършителите и жертвите да получат ефективни правни средства за защита, независимо дали са в под формата на извинение или финансова компенсация“, каза тя.

Olawuyi и други експерти са в Япония от 24 юли. Те се срещнаха с правителствени служители, защитници на човешките права, профсъюзи и компании, за да научите как фирмите може да нарушават човешките права и да вредят на околната среда.

Пълният доклад ще бъде представен на Съвета по правата на човека на ООН през юни, което ще включва препоръки за промяна.

На първо място в дневния ред на работната група бяха мъжете, които твърдят, че са били сексуално малтретирани като деца от Китагава, който беше влиятелна фигура в японската развлекателна индустрия, преди да умре през 2019 г. Ръководителят на Johnny & Associates се извини през май.

Критиците казват, че случилото се в Johnny's, както е известна компанията тук, е срамно и показателно за това как Япония, уж демократична и икономическа сила, изостава в защитата на човешките права.

Мъжете, които са излезли напред, казват, че Китагава ги е малтретирал в луксозното си имение в Токио, както и на други места, като колата си и хотели в чужбина, докато са се представяли като танцьори и певци.

Kitagawa никога не е бил обвинен. Той беше почитан през годините, въпреки че от време на време се появяваха твърдения за малтретиране, само за да бъдат отхвърлени в крайна сметка.

„Най-лошият случай на сексуално насилие в историята на човечеството вижда бял свят“, Шимон Ишимару, един от седемте обвинители, които станаха публични, казах. „Този ​​проблем е реален. Наистина се случи.”

Johnny’s, която все още процъфтява, създаде група за разследване, но какво планира да постигне, не е ясно. Ишимару и други казаха, че са скептични, защото не са получили грижите за психичното здраве, обещани от компанията.

В отговор на искане за коментар от Associated Press, Johnny & Associates каза, че всички въпроси се разглеждат като част от разследването.

След документален филм на BBC за Китагава, излъчен тази година, музикантът Кауан Окамото говори през април в Клуба на чуждестранните кореспонденти в Токио, първият човек от десетилетия, който прави подобни твърдения под истинското си име.

Асошиейтед прес обикновено не идентифицира хората, които твърдят, че са били сексуално насилвани, но неотдавнашните обвинители на Китагава решиха да бъдат назовани публично в новините.

Kitagawa заведе дело за клевета срещу седмичното списание Shukan Bunshun, след като публикува поредица от статии от 1999 г., базирани на анонимни интервюта с бивши изпълнители, които казаха, че ги е принуждавал да правят секс.

Няколко години по-късно Върховният съд на Япония потвърди решението на апелативния съд в полза на Шукан Буншун, заявявайки, че показанията на обвинителите са надеждни и това, което казаха, наистина се е случило .

Това, което Япония прави сега, може да се окаже лакмус за страна, в която правната ревизия, която официално забранява насилието срещу деца, започна само преди три години и се съобщава за деца злоупотребата и пренебрегването на деца са масови. Япония повиши възрастта за сексуално съгласие от 13 на 16 само тази година.

Akimasa Nihongi, един от седемте мъже, които са говорили с представители на ООН, каза, че хора като него беше страдал достатъчно. Той похвали действията на ООН като голяма крачка напред.

„Един колективен глас може да звучи силно и ясно“, каза Нихонги.

„Работата на ООН Групата искрено се вслуша в това, което казахме. И те вече са говорили.”

___

Юри Кагеяма е в Twitter https://twitter .com/yurikageyama

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР