Мъже в униформи, някои с дълги бради, стрелят по жилищна

...
Мъже в униформи, някои с дълги бради, стрелят по жилищна
Коментари Харесай

Слуги на свещения Коран: има ли в Украйна бойци на Кадиров

Мъже в униформи, някои с дълги бради, стрелят по жилищна постройка. Това се вижда на фрагменти, които демонстрират хипотетични борби за преодоляването на постройка в Мариупол. Твърди се, че бойци от украинския националистически батальон „ Азов “ са се укрепили там. Сцените са съпроводени от обичайно ислямско пеене. На арабски се чуват следните фрази: „ Куполите на истината са нашите шлемове, джамиите са нашите казарми “.

Кадиров употребява религията, с цел да консолидира поддръжка в своя изгода

Кадрите, които припомнят пропагандните клипове на ислямистки групировки в Сирия, бяха публикувани преди няколко дни в канала на Рамзан Кадиров в месинджъра Телеграм. От 2007 година насам Кадиров е президент на Чеченската република. Смята се, че той ръководи територията от името на Владимир Путин. От началото на войната Кадиров разгласява видеоклипове за своите 1,4 милиона почитатели, за които твърди, че демонстрират демонстрации в Чечения и хипотетични военни дейности в Украйна. Военни наблюдаващи обаче се съмняват дали войските на Кадиров в действителност играят забележителна роля там.

Самият Кадиров постоянно играе основна роля във военните клипове, изпълнени с ислямистка символика. Сред сцените на улични строеви и веенето на флагове попадат фрагменти, на които той и антуражът му се молят в джамии. Във видеоклипове, за които се твърди, че демонстрират бойците на Кадиров на фронта, мъже с бради викат „ Аллах Акбар “ и подвигат десните си показалци във въздуха - знак, постоянно употребен от ислямистите. Това е знак на “Таухид” - мюсюлманската религия, че Аллах е единствен и несравним.

Населението на Чечения е малко над милион. Повечето от жителите на републиката са мюсюлмани. За политоложката Мириам Катарина Хес от Германския съвет по външни връзки, която изследва екстремизма на чеченски групировки в Европа, има един явен претекст зад постановките на Кадиров: в Чечения също има избран вид съпротива, която е изцяло потисната. “Но защото някои от тези, които нормално потискат тези митинги, в този момент се бият в Украйна, Кадиров се нуждае от още по-голяма вътрешно-политическа поддръжка. Той се пробва да предизвика такава посредством религията.”

Мюсюлманите в Украйна се бият за Корана?

В някои видеоклипове Кадиров се снима дружно чеченския основен мюфтия Салах Мирзаев. Според портала “Кавказ. Реалии”, още в края на февруари Мирзаев е оправдал присъединяване на чеченците във войната в Украйна - макар че тя се води от Путин, който е християнин. Според мюфтията почитатели на пророка Мохамед са воювали дружно с етиопска войска под командването на християнин още през седми век. Накратко: мюсюлманите в Украйна се борят за Корана и за пророка Мохамед. И който почине там, умира като страдалец.

Хес подозира и различен претекст в пропагандата на Кадиров: той желае да предизвика политическите си съперници в чеченската диаспора. През последните години доста чеченци избягаха от репресивния режим на Кадиров и се насочиха към Западна Европа. Само в Германия те са към 50 000. Някои от тях клонят към радикалния ислям, други симпатизират на терористичната милиция от така наречен „ Ислямска страна “ (ИД). „ Тези хора в този момент виждат, че бойните дейности на бойците на Кадиров в Украйна носят същия заряд като бойните дейности на ИД да вземем за пример “, споделя Хес.

Други съперници на Кадиров го упрекват, че злоупотребява с религията. Според Хес някои чеченци, които живеят в Австрия, обмисляли да пътуват до Украйна, с цел да се бият с бойците на Кадиров. Появиха се информации, че някои от тях към този момент са отпътували. Тя се притеснява, че това може да се окаже коз в ръцете на Кадиров: “Чеченският режим обрисува хората в съпротива като екстремисти и терористи. Ако изоставен Германия или Австрия, тогава Кадиров ще има нов мотив, който може да употребява, с цел да оправдае своето присъединяване във войната”.

От седмица Кадиров се обръща и към арабскиговорящата публика в канала Телеграм. Там той разказва себе си като „ прислужник на свещения Коран”. Той явно се пробва да балансира сред нерелигиозната военна агитация, декларациите за преданост към Путин и представянето си като герой за исляма. Наскоро той разгласява нещо, което изглеждаше като благодарствено писмо от почитател, който възхвалява Кадиров за това, че бил възродил духа на " същинския джихад “.

За Кадиров религията е средство за одобряване на властта

Според Хес Кадиров желае да употребява войната в Украйна, с цел да усили известността си и там, където ислямът е необятно публикуван, въпреки че таман с това провокира към този момент възмущение в арабския свят. Според портала “Ал Монитор” водещи ислямистки размирен групи в Северозападна Сирия остро са разкритикували присъединяване на Кадиров във войната в Украйна. В последна сметка той поддържа присъединяване на съветския президент Путин във войната в Сирия и по този метод убийството на доста мюсюлмани. Раздразнение провокира и фактът, че Кадиров употребява химна „ Вземи нашата кръв “. Според специалисти в началото той произлиза от ислямистката терористична формация “Ахрар аш Шам “, която се бори против режима на Асад и неговия съдружник Путин в Сирия.

Мириам Катарина Хес не изключва вероятността чеченският държател да е употребявал тази ария от незнание: “Кадиров сигурно не е напълно лоялен на вярата мохамеданин. Всичко, което прави, без значение дали се вписва в този набожен разказ или не, служи за подсилване на личния му властови уред посредством агитация “, споделя тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР