Мъже ровят развалините с голи ръце и лопати в западен

...
Мъже ровят развалините с голи ръце и лопати в западен
Коментари Харесай

Снимки: Търсят се мъртвите и ранените, докато земетресенията в Афганистан убиха 2000

Мъже ровят руините с голи ръце и лопати в западен Афганистан в обезверени опити да извадят жертви от останките, оставени от мощни трусове – някои от най-смъртоносният, блъснал бедната южноазиатска страна.

Длъжностни лица на ръководещите талибани в неделя споделиха, че минимум 2053 души са били убити и близо 10 000 ранени, до момента в който повече от 1300 къщи са развалени или разрушени.

Земетресението с магнитуд 6,3 в събота удари гъсто обитаем регион покрай Херат, четвъртият по величина град в Афганистан. То беше последвано от мощни вторични земетресения.

Броят на жертвите засенчва този от земетресението, което удари Източен Афганистан през юни предходната година, поразявайки кръстосан, планински район, изравнявайки каменни и тухлени домове и убивайки минимум 1000 души.

„ Повечето хора бяха шокирани. … Някои даже не можеха да приказват. Но имаше и други, които не можеха да спрат да плачат и да викат “, сподели фотографът на Associated Press Omid Haqjoo.

Най-малко дузина екипи оказват помощ в избавителните старания, споделиха чиновници, в това число от военните и организации с нестопанска цел като Червения полумесец.

Ирфанула Шарафзай, представител на Афганистанското сдружение на Червения полумесец, сподели, че седем екипа са заети със избавителните интервенции, до момента в който други идват от осем близки провинции. Групата е основала краткотраен лагер за разселените, сподели Шарафзай.

Международната организация по миграция, организация на Организация на обединените нации, разположи четири коли за спешна помощ с лекари и съветници за психосоциална поддръжка в районната болница. Най-малко три мобилни здравни екипа бяха на път за квартал Зенда Ян, който е един от най-засегнатите региони.

Лекари без граници разположиха пет медицински палатки в районната болница Херат, с цел да настанят до 80 пациенти. Властите са лекували повече от 300 пациенти, съгласно организацията.

УНИЦЕФ изпрати хиляди доставки, в това число зимни облекла, одеяла и брезенти, когато температурите паднаха. Някои филантропични групи, като Световната продоволствена стратегия, към този момент бяха на място с съществени продукти.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР