Мъжът, през 2019 г., е имал планове да нападне и

...
Мъжът, през 2019 г., е имал планове да нападне и
Коментари Харесай

Терористът от Крайстчърч искал да избие колкото се може повече мюсюлмани

Мъжът, през 2019 година, е имал проекти да нападне и трета джамия. Това стана ясно по време на няколкодневното четене на присъдата, което стартира през днешния ден, осведоми Би Би Си.

Брентън Тарант също по този начин е възнамерявал да изгори джамиите, като желал да аргументи " колкото се може повече жертви ".

Австралиецът се призна за отговорен по 51 обвинявания в ликвидиране, 40 опита за убийства и едно обвиняване в тероризъм.

29-годишният Тарант е изправен пред пожизнен затвор, евентуално без право на опрощение - присъда, която в никакъв случай до момента не е постановявана в Нова Зеландия.
 Нападателят от Крайстчърч се призна за отговорен
Нападателят от Крайстчърч се призна за отговорен

Странно изменение на позицията, откакто Тарант пледира почтен

Той се изправи против оживели и родственици на жертвите в правосъдната зала.

" Ти се овласти да вземеш душите на 51 почтени хора, като единственото им закононарушение - в очите ти - е че са мюсюлмани ", сподели Мейсуун Салама, чийто наследник Ата Елайян беше погубен.

" Ти прегреши оттатък разбирането, не мога да ти простя ", посочи почерненият татко.

При нападенията, елементи от които стрелецът излъчваше онлайн онлайн, той откри огън в две джамии в Крайстчърч на 15 март предходната година.

Той за първо отиде с кола до джамията Ал Ноор, стреляйки по хора, участващи в петъчните молебствия. След това той измина към 5 км до джамията Линууд и умъртви още хора.
 Броят на жертвите при нападенията в Крайстчърч доближи 51 души
Броят на жертвите при нападенията в Крайстчърч доближи 51 души

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу написа в " Туитър ", че е умрял Зекерия Туян

Атаката раздруса целия свят и подтикна Нова Зеландия да направи бързи промени в законите си за владеене на оръжие.

Четенето на присъдата, което ще продължи четири дни, стартира тази заран в Крайстчърч.

Ограниченията по отношение на епидемията от новия ковид (COVID-19) значат, че основната правосъдна зала е релативно празна. Стотици ще гледат правосъдното съвещание посредством видео връзка от други правосъдни зали в града, с цел да не се нарушават ограниченията за обществено разграничаване.

Облечен в сиви затворнически облекла и заобиколен на подсъдимата пейка от трима служители на реда, Тарант е останал безгласен, като понякога оглеждал залата, където седяха оживели и родственици на жертвите.
 Терористът Тарант пренощувал 2 вечери в София Обновена
Терористът Тарант пренощувал 2 вечери в София

Наел кола чартърен от столицата

Прокурорът Барнаби Хоуз сподели пред съда, че нападателят е почнал да изготвя проект години по-рано, а задачата му е била " да аргументи колкото се може повече жертви ".

Той е събирал информация за джамии в Нова Зеландия - проучвал етажни проекти, места и други детайлности - за да ги нападна в миг, в който те ще бъдат най-натоварени.

В месеците преди нападението той е пътувал до Крайстчърч и е обследвал с дрон главната си цел - джамията Ал Ноор.

Той също по този начин е възнамерявал да нападне джамията Ашбъртън в допълнение към джамията Ал Ноор и ислямския център Линууд, само че беше задържан, до момента в който беше на път за третата джамия.

В деня на нападението той простреля хора на улицата, до момента в който се опитвали да избягат от джамията Ал Ноор. Това включваше една жертва, Анси Алибава, чието тяло той прегази, откакто напусна джамията.
 Разследват всеобщия палач Тарант за връзки с паравоенни у нас
Разследват всеобщия палач Тарант за връзки с паравоенни у нас

Българските спецслужби към този момент работят в тази посока…

Докато караше към ислямския център Линууд, той спря и стреля по мъже от африкански генезис, които съумяха да избягат. Накратко насочи оръжието си към белокож мъж, се сподели в правосъдната зала, само че по-късно " се усмихна и след това потегли ".

Той е декларирал пред полицията след ареста си, че проектът му е бил да изгори джамиите след нападението си и че е желаел да го стори.

Тарант се пази самичък в съда. Преди това той отхвърли обвиняванията и трябваше да бъде изправен пред съд през юни, само че ревизира обясненията си.

Той е изправен пред минимална присъда от 17 години, само че съдията по делото от Върховния съд Камерън Мандър има пълномощието да го осъди на пожизнен затвор без право на опрощение.
 Джасинда Ардърн: За мен Брентън Тарант е анонимен терорист, няма да получи популярност
Джасинда Ардърн: За мен Брентън Тарант е анонимен терорист, няма да получи популярност

Той ще се сблъсква с цялостната мощ на новозеландското законодателство, закани се тя

Повече от 60 души ще дадат изказвания за въздействието на жертвите през идващите няколко дни.

Имамът на джамията Ал Ноор, Гамал Фуда - който пръв приказва - се обърна към Таран, като го назова " подведен и измамен ".

Той сподели, че е видял " омразата в очите на промит мозък терорист ", до момента в който стоеше на амвона, казвайки на Таррант: " Омразата ви е ненужна ".

Синът на жертвата Ашраф Али сподели, че към момента е претърпял контузия, казвайки: " Имам светкавици, виждайки мъртви тела на всички места към себе си. Кръв на всички места. "

Сред останалите жертви бяха:

Тригодишният Мукад Ибрахим, който е убит непосредствено, до момента в който се е вкопчил в крайници на татко си

Абдукадир Елми, на 70 години, от Сомалия, който по-рано оцеля в революция

Найем Рашид, в началото от Пакистан, който беше убит, до момента в който се опитваше да се оправи с оръжейника

Хосна Ара, убита, до момента в който търси брачна половинка си, който употребява инвалидна количка - той оцелява.

Някои родственици на жертви пътуваха от чужбина и бяха минали двуседмична карантина на ковид, с цел да вземат участие.

Премиерът Джасинда Ардерн съобщи, че ще бъде сложна седмица за оживелите и фамилиите на жертвите.

" Не мисля, че има нещо, което мога да кажа, че това ще облекчи какъв брой травматичен ще бъде този интервал ", сподели тя предходната седмица.

Тя се закле в никакъв случай да не споделя името на артилериста, като сподели скоро след нападението: " Той потърси доста неща от терористичния си акт - само че едно е популярност ".

По-малко от месец след стрелбите Народното събрание на Нова Зеландия гласоподава със 119 против 1 за промени, забраняващи полуавтоматичните оръжия във военния жанр, както и елементи, които могат да бъдат употребявани за създаване на неразрешено огнестрелно оръжие.

Правителството предложи да компенсира личните си неотдавна нелегално оръжие в скица за назад изкупуване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР