Мъжът, който преди 14 г. уби бащата на вицепрезидентката Илияна

...
Мъжът, който преди 14 г. уби бащата на вицепрезидентката Илияна
Коментари Харесай

Убиецът на бащата на Йотова не дочака волята й - почина на 88 г.

Мъжът, който преди 14 година умъртви бащата на вицепрезидентката Илияна Йотова, е умрял в софийския затвор преди седмица, съобщи “24 часа”. Там той изтърпяваше 16-годишна присъда за гибелта на кмета на Сливница доктор Малин Тодоров.

Името на 88-годишния Илия Стоянов изплува още веднъж в медиите в сряда. Тогава самата Йотова описа покъртителната история, че получила молба от него за опрощение преди 5 месеца. Тя даже нямала сили да отвори досието, с цел да не научи нови детайлности към убийството на татко си. Вицепрезидентката решила, че е най-добре комисията по помилването и президентът да решат по какъв начин да постъпят.

Илия Стоянов, който е роден през 1929 година, умрял вечерта на 16 октомври в софийска болница.

В килията му прилошало, надзирателите повикали Бърза помощ. Медиците го откарали в здравното заведение, където умрял.

Той пуснал следващата молба за опрощение две години преди да му изтече 16-годишната присъда, което трябваше да стане през 2019 година

Стоянов бе най-възрастният жител на софийския затвор,

а евентуално и в цялата страна, настояват надзиратели. Зад решетките старецът не работил заради напредналата си възраст, по тази причина и наказването му не било понижено. При трудещите се пандизчии два дни се пресмятат като три.

Стоянов попада в ареста на 23 август 2003 година Първо е в килия в следствието, а от февруари 2004 година - в софийския затвор.

Основните му причини да изиска да излезе на независимост били напредналата възраст и влошеното здраве. Твърдял, че на тези години нямало по какъв начин да извърши друго закононарушение, а в пандиза се поправил. Това са общоприети претекстове, които пандизчиите показват в молбите си.

“Истината обаче бе, че дядото до последно не промени чепатия си характер”, обясниха осведомени. Той пускал от време на време молби за предварително условно освобождение и опрощение. Тази, която стигнала до Йотова, била една от многото.

Вероятно точно характерът му, а и внушението, че бащата на Йотова, който тогава е кмет на Сливница, му пречел да се добере до противоречив парцел, са повода да се нахвърли върху доктор Тодоров.

Кървавата свада се разиграла в утринния пътнически трен София-Сливница на 21 август 2003 година Убиецът, който тогава бил на 74 години, се качил в мотрисата на Централна гара, а родителят на вицепрезидентката - в Костинброд.

Свидетели описват по-късно, че във влака Стоянов изглеждал под напрежение и злобен. В едната си ръка държал вестник, а с другата се подпирал на бастун. Гневът му повишен, когато видял на гарата в Костинброд, че в първия вагон се качил внушителен мъж на възраст. Д-р Тодоров видял две познати лекарки и седнал до тях.

Приближил се до кмета и ненадейно замахнал към него с ръката, в която държал вестника. Никой от хората, които седели в близост, не забелязал добре скритата кама, която пронизала гърдите на градоначалника.

Старецът замахнал още един път с ножа,

само че кметът съумял да го хване. Острието разпорило дланта му и от нея също бликнала кръв.

Нападателят обаче не се отказал и още веднъж замахнал с бастуна си. В този миг електричката пристигнала на гарата в Сливница. Тичешком пристигнали началникът на влака и кондукторът, които помогнали на ранения мъж да слезе от влака. Едва тогава доктор Тодоров почувствал уязвимост и примрял. В този миг Стоянов слязъл от влака и употребявал паниката, с цел да изчезне. Повече никой не го видял.

Д-р Тодоров бил откаран в “Пирогов”, където на идващия ден умрял. Според правосъдните лекари гибелта му настъпила от остра кръвозагуба и рани в региона на сърцето и дебелото черво.

Той бил арестуван в нощта против 23 август 2003 година от двама магистрални служители на реда до Хераковското ханче, което се намирало на пътя София - Драгоман.

Повече за фамилията на Йотова вижте във видеото

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР