Мъж загина след падане в района на Скакавишкия водопад в

...
Мъж загина след падане в района на Скакавишкия водопад в
Коментари Харесай

Мъж загина след падане в района на Скакавишкия водопад

Мъж почина след рухване в региона на Скакавишкия водопад в Рила планина, заяви за Българска телеграфна агенция Кирил Чолаков от Планинската избавителна работа (ПСС) в Дупница. Инцидентът е от през днешния ден към обяд.

Заради случая е била задействана процедурата за политане на боен хеликоптер от авиобаза Крумово, само че машината не е могла да кацне в региона. Екипът е решил, че ситуацията съставлява заплаха и за машината, и за живота на екипа в нея, сподели Чолаков. Пострадалият към този момент е бил умрял.

Падането е станало от най-високата точка на Скакавишкия водопад, която е към 70 метра. При това състояние починалият мъж, на възраст към 40 години, не е имал никакви шансове да оцелее, бил е и с доста контузии, споделиха планински спасители.

След постъпването на сигнала, дежурните от планинския отряд в Дупница, които имат база при Седемте рилски езера, са пристигнали на мястото за по-малко от час, само че не са съумели да го спасят. Планинските спасители са разкрили потърпевшия в доста тежко положение и мъжът е умрял от контузиите си.

Дежурният избавител от централата на ПСС към Българския Червен кръст Ася Джамбазова посочи, че хеликоптерът въпреки всичко е направил опит да кацне, само че долината в региона на х. Скакавица се е оказала недостъпна за този размер летателна машина. Джамбазова подсети за случай от зимата на 2020 година, когато на същото място планинските спасители съумяха да спасят планинар в региона на водопада, защото словашкият медицински хеликоптер, който беше разполагаем за обслужване на надпреварата тогава, го транспортира непосредствено от мястото на злополуката.

Екипите на ПСС имаха тежка 12-часова акция и по-рано тази нощ за избавяне на потърпевша туристка под връх Джано в Пирин.

Планинските спасители показват своята признателност към военната авиобаза „ Крумово " за бързата и съответна реакция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР