Мъж, въоръжен с нож, е извършил тази сутрин смъртоносна атака

Мъж, въоръжен с нож, е извършил тази сутрин смъртоносна атака ...

Тероризъм в Ница, нападател уби трима и рани още няколко.


Мъж, въоръжен с нож, е извършил тази сутрин смъртоносна атака в Ница, Южна Франция. Нападателят е обезглавил една жена, още двама души са убити, а други няколко - ранени, предадоха Франс прес и Ройтерс.
 Атаката е извършена близо до църквата "Нотр Дам" в известния курортен град. Нападателят е задържан, ситуацията е под контрол, заявиха от полицията.

Кметът на града определи нападението като тероризъм, а отделът на френската прокуратура за антитероризъм информира, че започва разследване на нападението. Очевидци разказват, че нападателят е крещял "Аллах е велик!" Полицаи с автоматични оръжия са отцепили района около църквата, на място са пристигнали линейки и пожарни коли.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи в Туитър, че свиква кризисно съвещание, а парламентът почете жертвите с минута мълчание.
По-рано този месец чеченец обезглави френския учител Самюел Пати в района на Париж. Нападателят, който еа застрелян от полицията, искал да накаже Пати, защото показал в час по общество и право карикатури на ислямския пророк Мохамед, което за мюсюлманите е богохулство. След убийството на Пати френски официални лица и множество граждани подкрепиха правото на публикуване на такива карикатури, а мнозина ги превърнаха в плакати, носени по време на шествия в памет на убития учител, припомня Ройтерс. По-рано през седмицата пък френското сатирично издание "Шарли Ебдо" излезе на първа страница с карикатура на турския президент Ердоган, който призова за бойкот на френските стоки. В отговор от администрацията на турския президент обявиха, че ще има реакция по съдебен и дипломатически път.

Източник: manager.bg