Мъж в Босна убива съпругата си и предава убийството на

...
Мъж в Босна убива съпругата си и предава убийството на
Коментари Харесай

Брутални убийства в страни от Западните Балкани стреснаха света

Мъж в Босна убива брачната половинка си и предава убийството онлайн в Instagram, предава Асошиейтед прес.

В прилежаща Сърбия тази година 27 дами са убити при набези, свързани с пола, макар напъните за повишение на осведомеността.

Навсякъде в Западните Балкани дамите са унизени, изнасилвани, бити и убивани, постоянно от сътрудниците си и откакто неведнъж са съобщавали за насилието на управляващите. Регионът е твърдо закостенял, с вековна традиция на мъжко владичество, само че казусът внезапно набъбна след войните през 90-те години и политическите, стопански и обществени рецесии, които не престават след края на споровете.

В отговор на това женските групи в района проведоха митинги, с цел да привлекат публичното внимание и да изискат незабавни дейности. Те сътвориха линии за помощ и приюти за дами. Активистите обаче упрекват управляващите, че не работят по-решително за отбрана на дамите и за противопоставяне на културата на безотговорност.

Обществеността в Босна и района беше брутално разтърсена от действителността през август, когато жена в североизточния босненски град Градачац беше убита в главата от някогашния си сътрудник във видео онлайн в Instagram.

В Западните Балкани множеството страни са приели закони и разпореждания за битка с насилието над дами, само че използването им остава непоследователно, настояват деятели.

Босна да вземем за пример е измежду първите страни, утвърдили Истанбулската спогодба на Съвета на Европа за насилието над дами, само че от този момент казусът единствено се е задълбочил, споделя Миличевич.

Убийството беше " толкоз извънредно и трагично ", че " отвори очите ", сподели Ядранка Миличевич от групата Cure (Girls).

" Насилието над дами и домашното принуждение са световно събитие. Те съществуват на всички места, само че главният проблем е отговорът на страната за насилието ", сподели Ваня Маканович от Автономния център на дамите в Сърбия. " За страдание, това, което виждаме тук (на Балканите), е, че насилието се утвърждава. То е модел на държание, който не се осъжда задоволително обществено ".

" Подписали сме всички съответни интернационалните заявления, резолюции и конвенции, само че тяхното използване е под въпрос ", сподели Миличевич. " Твърде доста хора към момента възприемат (домашното) принуждение като частен въпрос, частен въпрос сред двама души. Те не схващат, че това е обществен проблем. "

Наблюдателите показват като един от главните проблеми снизходителните присъди в Босна за принуждение и ликвидиране на дами. В отчет от 2022 година на GREVIO, експертен орган, който следи използването на Истанбулската спогодба, се споделя, че сходни правосъдни практики подхранват " възприятието за безотговорност ", което се усеща мощно както от причинителите, по този начин и от техните жертви.

Само един път палач е бил наказан на оптималната присъда от 40 години по дело, по което жертва е била жена, споделя Миличевич. Общо 65 дами са били убити през последните 10 години, а пет са оживели след опит за ликвидиране в страната с население 3,3 милиона души, сочат локалните данни.

Източник:
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР