Мъж разбра, че е заразен с хепатит С 4 години,

...
Мъж разбра, че е заразен с хепатит С 4 години,
Коментари Харесай

Мъж разбра, че има хепатит С 4 години, след като е дарил кръв

Мъж разбра, че е инфектиран с хепатит С 4 години, откакто е дарил кръв. Иван Такев описа историята си пред bTV.

Дарявал съм кръв два пъти в живота, посочи той. Тази година отишъл да подари кръв и тогава схванал, че е инфектиран. Никой не му споделил след първото кръводаряване. " Бях много шокиран. Не съм вярвал, че може да се случи на мен ", сподели Такев.

Системата е такава, че като се откри такова заболяване се уведомява РЗИ, РЗИ уведомява персоналния доктор, който би трябвало да уведоми пациента. Неговият персонален доктор не е известен.

Трябва да се промени законът в тази тенденция, счита Такев. Той упорства за персонално известяван на пациента. Институциите би трябвало да спрат да си измиват ръцете, упорства Такев.

Адвокат Мария Шаркова сподели, че в нейната процедура има няколко такива случаи. В наредбите няма ясна наредба кой носи отговорност да уведоми пациента.

Абсурдно е да няма подобен правилник, откакто става въпрос за заразни болести, акцентира Шаркова. Стига се до парадокса, че няколко институции знаят, че пациентът е инфектиран, само че не и самият той, по думите й.

Илиан Михайлов от националния център по трансфузионна хематология призна, че има празнина в нормативната уредба. Според него персоналният доктор би трябвало да уведоми пациента. Законът обаче не е експлицитен кой би трябвало да уведоми пациента. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР