Мъж разбра, че е заразен с хепатит С 4 години,

...
Мъж разбра, че е заразен с хепатит С 4 години,
Коментари Харесай

Мъж разбра, че има хепатит С 4 години, след като е дарил кръв

Мъж разбра, че е инфектиран с хепатит С 4 години, откакто е дарил кръв . Иван Такев описа историята си пред bTV.

Дарявал съм кръв два пъти в живота, посочи той. Тази година отишъл да подари кръв и тогава схванал, че е инфектиран. Никой не му споделил след първото кръводаряване. " Бях много шокиран. Не съм вярвал, че може да се случи на мен ", сподели Такев.

Системата е такава, че като се откри такова заболяване се уведомява РЗИ, РЗИ уведомява персоналния доктор, който би трябвало да уведоми пациента. Неговият персонален доктор не е известен.

Трябва да се промени законът в тази тенденция , счита Такев. Той упорства за персонално известяван на пациента. Институциите би трябвало да спрат да си измиват ръцете, упорства Такев.
 Национална акция за кръводаряване на Цветница
Национална акция за кръводаряване на Цветница

Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот в този момент!

Адвокат Мария Шаркова сподели, че в нейната процедура има няколко такива случаи. В наредбите няма ясна наредба кой носи отговорност да уведоми пациента.

Абсурдно е да няма подобен правилник, откакто става въпрос за заразни болести , акцентира Шаркова. Стига се до парадокса, че няколко институции знаят, че пациентът е инфектиран, само че не и самият той , по думите й.

Илиан Михайлов от националния център по трансфузионна хематология призна, че има празнина в нормативната уредба. Според него персоналният доктор би трябвало да уведоми пациента. Законът обаче не е експлицитен кой би трябвало да уведоми пациента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР