Мъж от Първомай сложи катинар на таблото с електромерите и

...
Мъж от Първомай сложи катинар на таблото с електромерите и
Коментари Харесай

Първомаец поиска наем от ЕВН и заключи таблото

Мъж от Първомай постави катанец на таблото с електромерите и стигна до полицията. Съседите му от кооперацията на ул. “Йоан Екзарх “ 2 подадоха тъжба, че поради него от ЕВН ще им спрат тока. В своя отбрана пък Божко Атанасов се аргументира, че не желае електрическото табло да е в постройката и упорства ЕВН да го изнесат от границите на парцела му. В противоположен случай би трябвало да му заплащат наем.

Още преди седем години, когато заварих техници на Енергото да подменят електромерите ни без наличие на живеещите в постройката, взех решение да слага катанец на таблото с оглед да не се правят самоуправни дейности, споделя Божко Атанасов. По думите му, той хванал двамата техници да „ завладяват “ двойнотарифния часовник, който бил закупен с общи пари от съкооператорите. В обяснението си до полицията той изяснява, че постоянно е осигурявал достъп на инкасаторите и никой в никакъв случай не се е оплаквал от това. Разривът в връзките сред мъжа от Първомай и представителите на ЕВН пристигнал сега, в който те му съобщили, че електромерите би трябвало да бъдат сменени. Тогава той контрирал, че в този момент е моментът ЕВН да вземе ограничения и да изнесе цялото табло отвън входа на кооперацията.

Започнала серия от епистоларно обстрелване. Божко Атанасов подал тъжба до Комисията за отбрана на потребителите, откъдето му отвърнали, че казусът не е в тяхната компетентност. Те обследват проблеми, свързани с търговията и други услуги, а енергетиката се управлява от Закона за енергетика. Атанасов не се обезнадеждил - пуснал сигнал до КЕВР, които обаче общително го отклонили с претекст, че тяхната работа касае напълно други неща, свързани с пазара на еленергия. Посъветвали го да се обърне към енергоразпределителното сдружение. Това е един неправилен обаян кръг, аз би трябвало да се оплача от дейностите на ЕВН на ЕВН, разяснява Божко Атанасов.

ЕВН като оператор на мрежата има право да употребява безплатно елементи от постройките и прилежащите им поземлени парцели за монтиране на средства за премерване и други уреди, свързани с доставката на сила, аргументират се от сдружението, като се базират на член 65, алинея 5 от Закона за енергетиката. Точно затова оттова считат претенцията за заплащане на наем за това, че употребяват част от парцела му, за неоснователна.

Историята обаче не стопира дотук. От ЕВН изпращат предупредителни писма до живеещите на ул. „ Йоан Екзарх “2, че скоро ще им пресечен тока. Съседите настръхват против Атанасов и подават тъжба в полицията за безчинство. Електрозахранването към момента не е прекратено, изяснява мъжът, който към този момент е дал писмени пояснения в Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи. Явно ще би трябвало да стигна до ​омбудсмана на републиката или до съда за правата на индивида в Страсбург, несклоняем е мъжът.

В момента на територията на Първомай се прави замяна на съществуващите електромери с такива с отдалечено отчитане. Тези уреди разрешават засичане на потреблението без значение дали са почивни, или празнични дни и без значение дали има обезпечен достъп до устройствата, обясниха преимуществата от " Електроразпределение Юг " ЕАД. Всеки електромер има пломба или стикер за осъществена инспекция от оторизирана лаборатория, което е знак, че може да се употребява като измервателно средство за електрическа енергия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР