Мъж от община Тервел ще плати 1200 леи за съдебните

...
Мъж от община Тервел ще плати 1200 леи за съдебните
Коментари Харесай

Осъдиха задочно в Добрич шофьор заради фалшива книжка

Мъж от община Тервел ще заплати 1200 леи за правосъдните разходи по водено против него дело в Румъния. Това реши Окръжният съд в Добрич, откакто прегледа изпратено от румънските управляващи уверение за използване на правилото за взаимно признание на финансовите наказания, наложени в държави-членки на Европейския съюз.
В Румъния българският жител е наказан за шофиране без брошура и за приложимост на подправен документ. Той е приет за отговорен в това, че на 5 май 2018г. на граничен пункт Ченад е показал полско удостоверение за ръководство, издадено на негово име, за което е знаел, че е подправено. Органите на гранична полиция се усъмнили в достоверността на документа и направили инспекция. Установено било, че нито в България, нито в Полша на името на мъжа са издавани шофьорски книжки.
Присъдата по отношение на българския жител е постановена от съда в град Сънниколау Маре, област Тимиш, и е влезнала в действие от 23 април 2019 година. Мъжът е наказан на 1 година и 1 месец „ отнемане от свобода” - условно, с 2-годишен изпитателен период, в границите на който му е наложено и наказване „ пробация “. Той е бил наказан да заплати и направените по делото разходи, като наложената му финансова глоба е изпратена за признание и осъществяване от Окръжния съд в Добрич.
След като се срещна с материалите по делото, състав на Окръжния съд реши, че българският жител следва да заплати 494.79 лева, равностойни на 1200 леи по курса на Българска народна банка към датата на постановяване на решението за глобата.
Делото беше гледано в отсъствието на глобения, който не е бил открит на адреса му за приканване. Справка на полицията демонстрира, че той е напуснал страната през август предходната година и няма данни за завръщането му. Получена е информация, че мъжът се намира в чужбина дружно с цялото си семейство. В извършеното задочно произвеждане против него той беше представляван от длъжностен бранител.
Фактът, че наказаният български жител не живее в страната, докара до преустановяване на друго произвеждане в Окръжния съд - за признание и осъществяване на постановената по отношение на него присъда. Делото бе изпратено на Софийски градски съд, защото в случаите, когато наказаното лице не живее в страната, това е съдът, способен да преглежда настояванията за признание на влезнали в действие правосъдни решения по наказателни каузи и решения за пробация, постановени в друга страна - членка на Европейския съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР