Мъж от Карлово краде ток, като прокарва кабела през клон

...
Мъж от Карлово краде ток, като прокарва кабела през клон
Коментари Харесай

И домакинства, и бизнеси крадат електроенергия у нас

 Мъж от Карлово краде ток, като прокарва кабела през клон на лоза в двора си. Друг отоплява с краден ток оранжерията си за марихуана. Върхът на наглостта обаче е случай, при който екип на енергоразпределителното сдружение е заключен в трафопост, с цел да бъде осуетена инспекция в хотел, който употребява ток, без да заплаща.

Това са единствено някои от по-драстичните случаи на нерегламентирано прилагане на електричество у нас. Само за една година в България е откраднат ток, колкото е потреблението на градове като Провадия, Казанлък и Севлиево, взети дружно.

В Западна България непозволеното прилагане е било 34 012 мегаватчаса.

Ток, колкото биха употребили над 43 000 семейства, е откраднат предходната година на територията на Югоизточна България. Сметката е при месечно прилагане на към 280 киловатчаса на семейство.

При " Енерго-Про " начислената електрическа енергия на хванати в кражба консуматори за 2019 година е 46 000 мегаватчаса, а формираните протоколи са 2600.

През 2019 година КЕВР утвърди разпоредбите за премерване на електрическата енергия и в тях беше написано правото на регулатора да дефинира цената за краден ток. Комисията се съобрази с настояванията на фирмите за нерегламентирано присъединение към мрежата глобата да е 180 дни обратно, както е в множеството страни в Европа. Но при операции на електромерите срокът остана 90 дни.

Така година по-късно дружествата отчитат увеличение на кражбите, както и по-голяма съобразителност, безочливост, в някои случаи и настъпателност от крадците.

Една от най-екзотичните обири е на битов консуматор от Карлово. Човекът прекарал жицата през клон на лоза. Хванат е, откакто ЕВН открива загуби от по 5 киловатчаса на час. Измерването е от уличния дирек до постройката на клиента и е направено благодарение на измервателни клещи. Така че по клона на лозата е източен и начислен 3395 квтч ток за 626,32 лв..

Въпреки че кражбите на битовите консуматори като численост са се нараснали, а тези от бизнеса са по-малко, само че за сметка на това са големи количества.

При различен случай на проявена безочливост екип на ЧЕЗ е бил затворен в трафопост в региона на Дупница, с цел да се предотврати инспекция за кражба на ток от първокласен хотел. Наложило се да викат полиция от Кюстендил. Въпреки " ареста " на хората на енергото, бил формиран протокол за нерегламентирано ползване. При втора инспекция е открита смяна на схемата на свързване, т.е. отново кражба.

Голяма фабрика за кафе в покрайнините на София два пъти е получавала протоколи за нарушавания. И в двата случая разпределителните уредби са на тяхна територия, която затруднява инспекциите. При " Енерго-Про " пък е имало случай, при който с краден ток се е отоплявала оранжерия за марихуана.

Най-често крадците от стопанския сектор са хотели, заведения и магазини. Голям хотел в курорта Свети Влас 5 пъти е хващан от специалистите на ЕВН да краде ток за интервала от 2017 до 2019 година

В другите случаи са установени инсталирано устройство в електромера, сложени железни скоби на два от токовите сензори, изменена скица на свързване, прекратени две токови вериги. Общо са начислени 271 036 квтч за 38 200,67 лева

Това са единствено няколко от фрапантните случаи при трите електроразпределителни сдружения.

Числата демонстрират, че при " Енерго-Про " кражбите през предходната година са били 2600, а употребеният, без да се заплаща, ток е 46 000 мегаватчаса. През 2018 година са били повече - 3500, само че количеството е било в пъти по-малко - 16 хиляди мегаватчаса.

Повече крадат битовите клиенти - 2277 броя, против 323 при стопанските. Но и при тях кражбите на бизнеса са в пъти повече като количества.

Основните способи за непозволено ползване остават противозаконното присъединение към мрежата, смяната на схемата на свързване, въздействието и софтуерната операция върху електромерите.

През 2019 година в Североизточна България се краде главно посредством операции на електромерите. Този вид обири се записват в над 75% от случаите, като те са най-много софтуерна машинация. В последните години понижават случаите на директни присъединения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР