Мъж наби лекар в акушерската болница Шейново миналата седмица, защото

...
Мъж наби лекар в акушерската болница Шейново миналата седмица, защото
Коментари Харесай

Не съществува законов ред за взимането на биологични отпадъци и така трябва да бъде, коментират адвокати

Мъж наби доктор в акушерската болница " Шейново " предходната седмица, тъй като изискал да вземе плацентата след раждането на новороденото си бебе, само че му било отказано. Мотивите му не били ясни, само че съгласно шефа на болничното заведение агресорът се е занимавал с генетични проучвания. Защо би могла да му потрябва плацентата и има ли законов ред, по който бащата можеше да вземе биологичния боклук без да се стига до разпра, " Дневник " попита двама юристи по здравно право - адв. Мария Шаркова и адв. Мария Петрова, както и изпълнителния шеф на " Шейново " доктор Румен Велев.

Биологичният боклук е нездравословен за вашето здраве

Плацентата, също като отрязаните крака след ампутация, изваденият апендикс след апендектомия, камъните от жлъчката и бъбреците, материалите от биопсия и всевъзможни други артикули от тялото, се смятат за биологичен боклук и се унищожават по избран ред. Те основават риск от инфекции и разпространение на бактерии, тъй че в закона е несъмнено, че би трябвало да се извозят до специфичен инсинератор, в случай че болничното заведение няма личен, и да бъдат изпепелени. Дори и извозването е уредено с нормативен акт, а право да боравят с такива боклуци имат единствено компании със специфичен лиценз, показаха юристите.

В този смисъл, даването на нещо, което се смята за биологичен боклук на всеки различен с изключение на лицензираната компания за унищожаването му, е нарушаване на закона, разяснява адв. Мария Шаркова.

Това не е в ущърб на човешките права, а тъкмо противоположното - то е мярка, предпазваща публичното здраве и околната среда, добавя адв. доктор Мария Петрова. И даже и да се включи логиката за вещното право тук и на човешкото тяло и неговите елементи се огледа през логиката за благосъстоятелност, не би трябвало да забравяме, че като пълнолетни жители на страната, ние имаме разнообразни ограничавания на нашите права с оглед да се резервира здравето на обществото, споделя още Петрова.

Освен всичко друго, даже и по някакъв метод вътрешният устав на болничното заведение да разрешава присвояването на биологични боклуци, сигурно бащата не е индивидът, който може да го изиска, добавя Петрова.

Случилото се в " Шейново " обаче не е единично събитие и не е за пръв път, споделят още юристите. И двете в практиката си са срещали хора, които държат да си вземат отрязаната част от тялото, каквато и да е тя, в това число ръце, камъни, кости и други В някои случаи е " за спомен ", в други - като част от религиозно поверие или заръка, че след гибелта, човек би трябвало да бъде заровен с всичките си елементи, с цел да е цялостен в отвъдния свят.

Колкото и тъжби да са се писали по този мотив, това в никакъв случай не се разрешава, разяснява адв. Петрова. Всеки който е позволил нещо такова да се изнесе отвън болничното заведение, е нарушил закона, споделя тя. " Добър или неприятен, законът е подобен. Простото здравно и разумно пояснение е, че това не е просто някакъв си боклук, а подобен който носи опасности със себе си ", разяснява тя.

Какво се прави с плацентата

По силата на закона плацентата се третира като биологичен боклук и се предава за заличаване наред с всички останали боклуци в болничното заведение, в случай че няма друга спогодба с лицензирана компания, разяснява изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Румен Велев. Конкретно в " Шейново " единственият вид за родилките и околните им да употребяват този биопродукт е, в случай че имат авансово подписан контракт с някоя от лицензираните компании от Агенцията по трансплантации за добиване на стволови кафези.

По думите му при към 200 раждания на месец, това се случва за 12-13 раждания, като болничното заведение е авансово предизвестена всякога. Извличането на стволови кафези става директно след раждането от екип на профилираната компания и те се извличат не от самата плацента, а от кръвта вътре и в пъпната шнур. И в този вид околните нямат допир и нямат право на допир с биологичния материал, а самата тъкан не се изнася от болничното заведение, посочи доктор Велев.

Според адв. Мария Шаркова особено във връзка с плацентата в страни като Германия и Австрия фамилията се пита авансово дали желае да я получи, и в случай че я желае им се дава по съответните стандарти за предпазване и преместване. " Не е невероятно да се промени законодателството тъкмо за този случай. Стриктно видяно при сегашната дефиниция, не е редно и остатъкът от пъпната шнур да се дава на околните, а това си е бит при нас и се прави всеобщо в лечебните заведения ", споделя тя. По думите й има да вземем за пример традиция плацентата да се заравя в земята и върху нея да се посажда дърво, което не би могло да заплаши публичното здраве.

Според Мария Петрова обаче даже това е неприемливо поради новата научно голословна мода и пълзящ мит, че плацентата може да бъде потребна за родилките. Тя разяснява, че все по-често пациентите имат искания да си вземат плацентата и се стига до напрежение и в други лечебни заведения, може би точно поради това.

От една страна, има информационен проблем, тъй като лекарите не се стараят да обяснят на хората за какво не е позволено да си вземат у дома биологичен боклук и какви са здравните опасности от това. Но въпреки това, може да идва тъкмо от ексцентричната мода от Съединени американски щати, където огромни нови бизнеси оферират услугата да изсушават и трансформират плацентата в таблетки, които по-късно майката да пие, тъй като сякаш имали благоприятен резултат, разяснява адв. Петрова.

Плацента на хапчета?

" В Америка към този момент е процедура и има лицензирани компании, които взимат от лечебните заведения плацентата, преработвят я и вършат на хапчета, които дават по-късно на майката. Не е ясно до каква степен е правилно, само че някои хора считат, че това има общо благотворно влияние върху здравето. За България нямам информация да има такива компании ", споделя адв. Шаркова и добявя, че не би го предложила никога.

Директорът на " Шейново " разяснява, че болничното заведение не дава плацентите за такава активност и не му е известно да има такава процедура в България. " Дали това в действителност съществува, или е някакъв мит, не мога да кажа ", съобщи Велев.

Засега главно в Съединени американски щати, това е възходящ бизнес, който обаче не е подплътен по никакъв метод с научни доказателства. Известни персони като сестрите Кардашиян дадоха подтик на модата в последните няколко години с персоналния си образец. Фирмите, които монетизират концепцията, настояват, че консумирането на плацентата оказва помощ против следродилната меланхолия, против болките и за поддържане на кърмата, а хрумката идва " от природата ", тъй като огромна част от дивите бозайници изяждат плацентата си след раждане.

Нов отчет на Американската федерална организация за надзор на болесттите обаче сподели, че вместо изгода, от това може да има щета, тъй като през предходната седмица в Орегон изцяло крепко новородено бебе е умряло от бактериална зараза, чийто първоизточник била изсушената плацента под формата на хапчета, която майката консумирала.

За тази активност няма медицински стандарт и тя не се контролира от управляващите, тъй че заплахата от още сходни случаи е огромна, акцентират от Американската здравна работа и предлагат на дамите да не се подвеждат по модата, до момента в който няма безапелационни научни доказателства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР