Мъж на 71-годишна възраст от Стара Загора със запушена сънна

...
Мъж на 71-годишна възраст от Стара Загора със запушена сънна
Коментари Харесай

Спасиха пациент със запушен стент в сънната артерия заради спряно лечение с аспирин

Мъж на 71-годишна възраст от Стара Загора със запушена сънна артерия беше избавен от инвазивните кардиолози и незабавния екип на Болница „ Тракия “. Те са съумели по най-бързия метод да диагностицират положението на пациента и да извлекат неоперативно тромботичния материал от мястото на запушването по миниинвазивен път.

Пациентът е имал подложен стент поради притеснение на каротидните (сънните) артерии, само че е спрял да приема наставления му аспирин за разреждане на кръвта. Това довело до формиране на тромби, които запушили стента. „ Това е положение, което записва извънредно висока смъртност или минимум тежка и трайна инвалидизация, защото поради прекъсването на притока на кръв пациентите получават мозъчен инсулт “, разяснява лекуващият доктор доктор Борислав Борисов.

В разследване на запушването пациентът получил парализа на десните крака. „ Осъзнал е в точния момент, че има проблем и е бил доведен в Болница „ Тракия “ незабавно, което ни разреши да освободим стента до петия час от запушването “, добави доктор Борисов. Инвазивните кардиолози са проникнали до запушения стент през артерия на крайници, употребявайки специфичен аспирационен катетър на системата „ Пенумбра “.

Пациентът е минал едноседмичен оздравителен курс в отделението по „ Физиотерапия и рехабилитация “ и сега се усеща добре. След няколко седмици той ще премине надзорен обзор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР