Мъж на 51 години, завърнал се от Австрия, е първият

...
Мъж на 51 години, завърнал се от Австрия, е първият
Коментари Харесай

Заразеният с COVID-19 русенец приет от лекар без защитни средства


Мъж на 51 години, завърнал се от Австрия, е първият открит пациент с ковид в област Русе. Това стана ясно от провелия се през днешния ден брифинг на шефа на Регионалната здравна ревизия доктор Маргарита Николова, в който участваха още регионалният шеф Галин Григоров и кметът Пенчо Милков, оповестиха от общината, съобщи БГНЕС.

Мъжът, дружно с приятелката му, са работили в ски курорт в Австрия, като на територията на България са влезнали през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ при Русе на 16 март. Тъй като към оня миг Австрия не е била в листата на рисковите страни, лицата не са били сложени под карантина от здравните управляващи. Въпреки това по своя преценка и предпочитание те са самоизолирали. Единствените им излизания са били, с цел да си напазаруват.

На 25-ти март мъжът се е почувствал зле, само че е почнал да се самолекува у дома за интервал от 5 дни. Преди два дни, на 30-ти март, е усетил, че се утежнява и е потърсил помощ в Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести „ Д-р Димитър Граматиков – Русе “, където след направена рентгенова фотография на белите дробове е открита пневмония.

Важно е да се означи, че пробата на дамата е негативен. Освен от магазина, от който е пазарувал, мъжът е имал и контакт с представители на Агенция за недвижими парцели в Русе, защото двойката живее чартърен.

Мерките, които следва да бъдат подхванати са съответният магазин, от който лицето е пазарувало да бъде краткотрайно затворен, както и лицата от Агенцията да бъдат сложени под карантина за 14-дневен интервал. Лекарят, който е направил рентгеново проучване също ще бъде карантиниран. Освен това той не е бил и с защитно облекло. Контактните лица ще бъдат изследвани за COVID-19.

Областният шеф насочи зов към представителите на медиите информацията, която разгласяват да бъде тествана и достоверна, с цел да се избегне основаване на суматоха измежду хората. Той напомни и, че данни за заболели, тяхното здравно положение, както и за контактни лица може да се получава само от Националния действен щаб, а в следствие детайлности могат да бъдат давани от шефа на Регионалната здравна ревизия. От страна на Община Русе беше оповестено, че следва усилване на ограниченията за стерилизация.

Понастоящем общият брой на поставените под карантина в област Русе е 1244, а за други 217 карантината към този момент е изтекла.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР