Нападателят на синагогата в Питсбърг, който уби 11 души, получи смъртна присъда

...
Мъж, който откри огън в синагога в Съединените щати през
Коментари Харесай

Мъж, който откри огън в синагога в Съединените щати през 2018 г., убивайки 11 души в най-смъртоносната антисемитска атака в историята на страната, беше осъден на смърт, съобщиха множество американски медии.

12-членно федерално жури в сряда единодушно постанови, че Робърт Бауърс трябва да бъде екзекутиран за масовата стрелба в синагогата "Дървото на живота" в Питсбърг през октомври 2018 г., съобщиха медиите.

Журито призна Бауърс за виновен за десетки федерални престъпления от омраза през юни след емоционален процес в Окръжния съд на САЩ в Питсбърг, западна Пенсилвания. 50-годишният мъж беше осъден по 63 обвинения, включително 11 за възпрепятстване на свободното упражняване на религиозни убеждения, довело до смърт.

Съдебните заседатели установиха, че атаката на Бауърс е била мотивирана от омразата му към еврейския народ и че той е избрал Дървото на живота, защото местоположението му в една от най-големите и най-исторически еврейски общности в САЩ означава, че той може да „увеличи максимално опустошението, да увеличи вредата от престъпленията му и всява страх”.

Те също установиха, че Бауърс – който е имал полуавтоматична щурмова пушка AR-15 и три пистолета Glock по време на атаката и е изразил силни антисемитски възгледи онлайн преди това – не изпитва угризения.


Клането усложни страховете от възраждане на крайнодесни групи и неонацисти в Съединените щати и подхранвани от расизъм атаки.

Семейството на 97-годишната Роуз Малинджър, която беше убита при нападението, и дъщеря й Андреа Уеднер, която беше простреляна и ранена, благодари на съдебните заседатели и каза: „Съдебната мярка беше изпълнена“.

„Връщането на смъртна присъда не е лесно решение, но ние трябва да държим отговорни онези, които желаят да извършат такива ужасни актове на антисемитизъм, омраза и насилие“, се казва в писмено изявление на семейството.

>

Равинът Джефри Майерс, който се скри в банята по време на нападението, също благодари на журито в изявление, като каза: „Надявам се, че можем да започнем да се лекуваме и да продължим напред“.

Решението на журито в сряда бележи първия път, откакто президентът на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2020 г., когато федерални прокурори успешно поискаха и спечелиха смъртно наказание.

Въпреки това не е ясно кога, ако изобщо, Бауърс ще бъде екзекутиран. Министерството на правосъдието на САЩ наложи мораториум върху извършването на федерални екзекуции, докато преразглежда смъртното наказание, което Байдън обеща да премахне, когато се кандидатира за президент.


Във фазата на произнасяне на присъдата прокурорите твърдяха, че Бауърс е имал необходимото намерение и предумисъл, за да отговаря на изискванията за смъртно наказание. Те представиха свидетели и доказателства, които показват, че той внимателно е планирал атаката и умишлено е насочен към уязвими възрастни богомолци.

Адвокатите на защитата твърдяха, че Бауърс страда от сериозно психично заболяване, включително шизофрения, и следователно му липсва необходимото ниво на умисъл.

Американският окръжен съдия Робърт Дж. Колвил ще проведе официално изслушване за присъдата на Бауърс в четвъртък, съобщи The New York Times, цитирайки служители на съда.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР