Мъж е задържан с прокурорско постановление за 72 часа, защото

...
Мъж е задържан с прокурорско постановление за 72 часа, защото
Коментари Харесай

Първи арест за нарушена карантина в София


Мъж е арестуван с прокурорско разпореждане за 72 часа, тъй като е нарушил наложителната 14-дневна карантина, предписана след завръщането му от Швеция, оповестиха от прокуратурата в неделя. Това е първият задържан и упрекнат в София по новия текст от Наказателния кодекс, предусещащ 10 000 до 50 000 лв. и до 5 години затвор.

Новите наказания бяха признати на 13 март, когато Народното събрание разгласи изключително състояние поради пандемията от ковид. Броят на инфектираните в България към неделя сутринта е 338, умрелите са 8, а оздравелите – 11. Затворени са всички учебни заведения, университети, заведения и нехранителни магазини в огромните търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития.

Всичко най-важно за обстановката можете да прочетете тук. По света броят на инфектираните към този момент към неделя сутринта надвишава 666 0000 души, съвсем 40 000 са умрелите, а над 140 000 към този момент са излекувани. Тук можете да видите в действително време данните за целия свят.

Арестуваният Георги Божков е кацнал на летище София с полет през Франкфурт и е отказал да подпише предоставените му от здравните управляващи формуляри за насилствена самоизолация. Двуседмичната карантина е наложителна за всички българи, завръщащи се от чужбина. Впоследствие полицията е търсила мъжа на непрекъснатия му адрес, само че той не се е намирал там.

„ Незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен диалог, в който е изразил удовлетворение от държанието си, отнасяйки се присмехулно с опитите на чиновниците на летището да изпълнят служебните си отговорности “, прецизираха от държавното обвиняване без да показват какво отношение имат тези условия към обвиняването на Божков.

Мъжът е бил арестуван с прокурорско разпореждане за 72 часа, откакто здравни инспектори са му взели проба за ковид, която е дала негативен резултат. Предстои Софийският областен съд (СРС) да прегледа настояването на прокуратурата за установяване на непрекъснат арест на обвинения. Заседанието на магистратите ще се организира в отсъствието на Божков, който ще взе участие посредством видеовръзка по Скайп.

„ Това е първият случай на арестуван за 72 часа в София след влизането в действие на новите правила. В съда има особено определена зала, в която да могат да бъдат обезпечени наложителните условия за отдалеченост “, допълниха от Софийския областен съд.

Макар че съвещанието по мярката за неотклонение на арестувания Георги Божков би трябвало да е обществено, то ще се организира при закрити врата поради въведените ограничения против разпространяването на ковид. До приключването на изключителното състояние достъпът до съдилищата в страната е мощно стеснен и те преглеждат единствено някои типове каузи, с цел да се избегне струпането на хора в правосъдните здания.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР