Мъж е починал от туберкулоза в Бургас. През последната седмица

...
Мъж е починал от туберкулоза в Бургас. През последната седмица
Коментари Харесай

Смъртен случай след туберкулоза в Бургас

Мъж е умрял от туберкулоза в Бургас. През последната седмица са доказани още два случая на болни в района. Починалият е на 49 години от Руенско. Постъпва в белодробната болница в регионалният център в извънредно тежко положение.

“Това е една тежка форма на белодробна туберкулоза на един човек, който е 71-ви набор, който е занемарен, който пуши и пие, и живее в едно отдалечено село – отшелник, без родственици “, споделя доктор Евелина Трошанова, шеф на Белодробната болница в Бургас.

От Здравната ревизия в Бургас потвърдиха, че се касае за мъж, който е с невисок обществен статус, нямал е персонален доктор и не е потърсил в точния момент здравна помощ.

Вчера са доказани още две позитивни проби за туберкулоза.  Когато би трябвало да се сложи бърза диагноза се прави генетичен тест, прецизираха експертите. Той обаче е скъп и се отпуска от Министерството на здравеопазването единствено на четири лечебни заведения в страната. Бургаската белодробона болница разполага с 50 теста за цяла година. При общоприетия тест тестът излиза до шокиращите 56 дни.

„ Силно е да се каже, че се връща жълтата гостенка, тя постоянно е била тук. Ние се борим да стигнем междинният стандарт в Европа, който е 14-16 болни на 100 000 души. При нас в Бургаска област тази цифра доближава до 18 “, уточни д-р Трошанова.
-->
З аболелите през предходната година в Бургаски район са 79 , измежду тях и деца. От тази година обаче отпада една от пробите „ Манту ” от имунизационния календар, споделя д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас. “Има няколко приема на наложителна ваксина против туберкулоза, като от от 1 януари тази година, отпада единият банкет на 11–годишна възраст на наложителна ваксина. “

От Здравното министерство настояват, че измененията са в сходство с рекомендации на Световната здравна организация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР