Махнаха боновите заграждения на петнотоПетното от разлива до Созопол, причинен

...
Махнаха боновите заграждения на петнотоПетното от разлива до Созопол, причинен
Коментари Харесай

Мазутът от разлива изчезна

Махнаха боновите заграждения на петното


Петното от разлива до Созопол, породен от потъналия преди 97 години транспортен съд “Мопанг ”, като че ли се е изпарило.

Няма ги и боновите зараждения, които са го ограничавали. За това сигнализираха туристи в неделя. Летовниците са обезпокоени да се къпят, тъй като подозират, че корабното гориво се е разнесло из залива.

Мазутното леке не заплашва туристите. Събрахме огромна част от разлива, останалата се изпари или във тип на топчета потъна на дъното. Така специалисти се пробваха да успокоят духовете в неделя.

“В края на август, горивото от кораба ще бъде източено. Предстои процедура, при която да се избере фирма- реализатор ”, сподели пред Труд Живко Петров, изпълнителен шеф на организация “Морска администрация ”.

Засега разновидностите са два- две компании от Варна имат нужната технология да източат мазута, само че е допустимо да се яви и европейски реализатор.

Боновите заграждения, които бяха близо километър към кораба са отстранени, тъй като мазутът на повърхността на морето в действителност е събран. Пробойните по корпуса на “Мопанг ”, които са били 15- 16 дупки, към този момент са запушени от водолази и на процедура теч няма, увери кап. Петров.

“Мопанг ” е имал общо девет резервоара, като два са изцяло разрушени при потъването. В останалите седем водолазите са открили, че има гориво. Смята се, че количеството му е 200-300 тона.

Още от началото на лятото, водолази са алармирали, че мазут изтича от кораба. Той лежи на 30 метра дълбочина, на десен ръб, описаха те. За годините под вода е сносно непокътнат, на 10 километра е от Созопол. При потъването мощно е повредена носовата му част.

Според водолазите, техниката, която ще се употребява, с цел да изпомпят под вода резервоарите на кораба, би трябвало да е извънредно прецизна.

Инициатива


Водолази доброволци помогнаха доста

 Мартин Заимов сочи по какъв начин от корпуса на “Мопанг ” изтича мазут. Водолазите запушиха пробойните с дървени чопове. Мартин Заимов сочи по какъв начин от корпуса на “Мопанг ” изтича мазут. Водолазите запушиха пробойните с дървени чопове.
Група от водолази фенове непринудено се включи в битката с приключването на мазут от “Мопанг ” и оказа незаменима помощ.

Сред тях бе и Мартин Заимов – прочут български финансист и политик, някогашен подуправител на Българската национална банка. Мартин е внук на ген. Владимир Заимов и правнук на Стоян Заимов.

Ето какво написа той преди няколко дни в интернет:

“Днес с equipe de choc: Росен, Павлин Едрев, Ники, Светльо, Владимир Явашев и Михаил Заимов въодушевено запушихме с дървени чопове огромна част от течовете на “Мопанг ”. Решението е повече от краткотрайно. Корабът е пред колапс. По груби сметки в него има 100 тона мазут разлят сред ребрата в горната част на корпуса. Изтича към повърхността от дупките за нитовете на стоманената облицовка. Пробихме с подводна бормашина корпуса в региона на главния контейнер, от които текна гориво. Положението не е розово. Оттук-натам разчитаме на светкавична реакция на администрацията за изпомпване на мазута. ”

Преди година Мартин Заимов прояви храброст и мъжество като избави с моторницата си бедстващи туристи по време на стихия край Созопол.

История


Мина потапя „ Мопанг “ през 1921 година

 08-4-n  08-5-n
“Мопанг ” е американски товарен параход от вида на по този начин наречените Liberty ships. Построен от Submarine Boat (корабостроителница в Ню Джърси благосъстоятелност на Electric Boat Company, по късно General Dynamics). Кръстен е на едноименно езеро в щата Мейн, Съединени американски щати.

Корабът е основан по специфична стратегия, обвързвана с поръчката на 150 идентични плавателни съда за компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари1920 година Водоизместимост 3545 БРТ. Двигателят му е 1500 конски сили, с един винт с диаметър 3 м. и е развивал оптималната скорост от 10.5 морски възли (около 20 км/ч).

През 1921 година “Мопанг ” прави постоянни курсове сред Константинопол (след 1930 година преименуван на Истанбул) и Бургас. На 30 юни същата година се натъква на мина, близо до Бургас. Взривът поразява задната му част – кърмата. Корабът потъва бързо, само че целият екипаж от 39 индивида се избавя и с гребни лодки и стига до Бургас. Там ги настаняват на хотел за 4 дни, след което ги качват на българския парен параход “Цар Фердинад ”, с който наред стигат до Константинопол, а по-късно до Съединени американски щати.

Останките на кораба през днешния ден са добре непокътнати на дълбочина от 30 м. В трюма се вижда част от товара – сандъци с ботуши и аварийни елементи за шевни машини. Веригата на котвата е омотана към корпуса, който най-вероятно се е превъртял по оста при потъването.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР