Магнитният хълм“ е роман за маргиналността – социална и интелектуална,

...
Магнитният хълм“ е роман за маргиналността – социална и интелектуална,
Коментари Харесай

„Магнитният хълм“ от Рика Ман-Вархеди – роман за маргиналността (предложение за четене)

„ Магнитният рид “ е разказ за маргиналността – обществена и интелектуална, за феминизма, женското писане и сексуалността, за знаците от предишното, които ни дефинират и през днешния ден.

През лятото на 1999 година Еникьо Бьорьонд – феминистка и обещаващ социолог, се завръща от Ню Йорк в Будапеща с желанието да напише огромен социологически труд за „ нищетата на унгарците “ през призмата на маргиналните групи.

Ще се оправи ли Еникьо със обществените и психическите блокади, в които попада?

Томаш Богдан е надарен социолог и обичан академични учител. Отношенията му с Еникьо прерастват в комплицирана интимна връзка, белязана от подозрения, ревнивост и възприятие за виновност. Възможна ли е развръзката?

В същото време студентката Рика – в ролята на посредник – размишлява за клопките на желанието да станеш интелектуалка и да пишеш като жена. Какво е решението?

За създателя

Рика Ман-Вархеди е унгарска писателка, родена през 1979 година в Румъния. От 1992 година живее в Унгария. Първият ѝ алманах с разкази „ Нещастие в квартал „ Аврора “ (2014) е отличен от сдружението на младите писатели Клуб „ Атила Йожеф “.

През 2015 година взе участие във Фестивала на писателите дебютанти на Международния панаир на книгата в Будапеща. Голям триумф й носи романът „ Магнитният рид “, за който получава Европейската премия за литература (2019).

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР