Магнитната буря, разразила се днес (14 май) досега разби всякакви

...
Магнитната буря, разразила се днес (14 май) досега разби всякакви
Коментари Харесай

Спътници, електрика и хронично болни под заплаха от мощна магнитна буря

Магнитната стихия, разразила се през днешния ден (14 май) до момента разруши всевъзможни прогнози на учените, защото ги е надвишава по мощ. В особено известие по тематиката на Лабораторията за рентгенова астрономия на слънцето към Физическия институт в Академията на науките на Русия се показва, че събитието има общопланетарен темперамент и се записва на всички географски дължини. Смущенията в магнитното поле се очакваше и беше планувано, само че не трябваше да надвишава минималното първо равнище от петобалната канара, оповестиха от лабораторията. Учените от института прецизираха, че събитие от подобен порядък оказва влияние върху галактическата техника и покачва риска от отклонение на апаратите от орбитата им.

Очакват се спирания в сателитната навигация и проблеми в нискочестотната радионавигация, а също по този начин и във високочестотните радиовръзки. По време на сходни събития по предписание е нужна промяна на напрежението в електросистемите. Възможни са и лъжливи сработвания на систематичните отбрани, прецизират от лабораторията.
Магнитната стихия, която стартира към шест часа тази заран, макар прогнозите незабавно е надвишила втора степен по скалата, а четири часа по-късно е достигнала до равнище "три ". Буря от пета степен се среща извънредно рядко, един път на двадесетина години, тъй че това не е връх, изясни астрофизикът от лабораторията Сергей Богачев. По думите му магнитната стихия образува полярни сияния, провокира внезапно утежняване на чувствата на страдащите от хронични болести и подвластните от измененията във времето хора.

Учените допускат, че магнитното поле на планетата ще се успокои на следващия ден заран. От началото на годината нито една магнитна стихия не е превишавала първа степен по скалата. Последната такава интензивност е била следена на 26 август 2018 година, а преди този момент - през септември 2017 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР