Магнатът в електронната търговия Джак Ма остава най-богатият човек в

Магнатът в електронната търговия Джак Ма остава най-богатият човек в ...

С $39 млрд. Джак Ма остава най-богатият китаец.


Магнатът в електронната търговия Джак Ма остава най-богатият човек в Китай със състояние, което сe оценява на 39 милиарда долара. Това се посочва в проучване на медийната компания Hurun Report за най-богатите хора в Китай, публикувано днес и цитирано от ДПА.

Богатството на 55-годишния Ма е останало без промяна спрямо миналата година, въпреки че той се оттегли от председателския пост на гиганта в интернет търговията Alibaba миналия месец.

Средната стойност на състоянието на най-богатите 1819 души в Китай се е увеличила с 10 на сто до 1,4 милиарда долара, въпреки икономическото забавяне на фона на продължителната търговска война със САЩ, сочи проучването.

Разделителната линия в проучването е 2 милиарда юана (290 милиона долара). Броят на хората, влизащи в списъка, е намалял с 4 процента спрямо миналата година.

На второ място се нарежда 48-годишният основател на технологичния гигант Tencent Пони Ма с богатство от 37 милиарда долара.

Магнатът на недвижимите имоти Сюй Цзяин е слязъл от второ на трето място, след като загуби 16 процента от богатството си през миналата година. Сюй, който e основател на групата Evergrande,, е имал богатство, оценявано на 30 милиарда долара, според доклада.

По стъпките на Джак Ма върви Колин Хуан, който е шеф на друга компания за онлайн търговия - Pinduoduo и на 39 години стана първият милиардер, който е роден през 80-те години и влиза в топ 10 на най-богатите, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Компанията му дава възможност на интернет потребителите да пазаруват групово на много ниски цени.

"Колин Хуан е първият човек в света, който успя да натрупа 18 милиарда евро само четири години след създаването на Pinduoduo", каза президентът на медийна група, която отразява света на лукса Рупърт Худжуърф.

"Никой не го е правил, тръгвайки от нулата", добави той.

Въпреки технологичната война със САЩ богатството на основателя на телекомуникационния гигант Huawei Жън Чжънфей е нараснало с 34 процента до 2,7 милиарда евро.

Според Худжуърф китайско-американската търговска война все още не се е отразила на супербогатите, въпреки че вече е довела до икономическо забавяне в Китай.
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg