Мъгла. Това беше първото, което видях от прозореца си тази

...
Мъгла. Това беше първото, което видях от прозореца си тази
Коментари Харесай

Г-жо Фандъкова, мъглата навън може да се пипне

Мъгла. Това беше първото, което видях от прозореца си тази заран. Когато синът ми се разсъни, му обясних: “Не можем да излезем на разходка, мамче ” и му я показах.
Защото това не беше просто мъгла, а смог. Сив, гъст, като че ли всички дъждовни облаци са слезли от небето и са заседнали на нашата улица. Да бяха дъждовни, щеше да е добре. А те – цялостни с фини прахови частици. Чудесни за здравето на майки, деца, татковци, баби, дядовци, кучета, котки и всевъзможни други животни. 
Явно Столична община приравнява нашето здраве с това на животните. Сякаш сме добитък, който е задължен да оцелява при всевъзможни условия. Астма, рак на белите дробове, исхемична болест на сърцето, инсулт – това са (не дай Боже) вероятните опасности, на които ни подлагат тези условия. Както Actualno.com към този момент писа, съгласно airsofia.info, уебсайт, поддържан от гражданско съдружие, през днешния ден равнищата на фини прахови частици в столицата са от 2 до 20 пъти над нормите. Супер среда за прихващане на заболявания!
Испански екип от Института за международно здраве ISGlobal в Барселона е открил, че високите равнища на замърсяване на въздуха водят до ниска централизация на учениците. После се чудим за какво резултатите ни от тестванията PISA са такива, каквито са... Да, не е единствено въздухът. Но очевидно и той е фактор. Не го споделям аз, а учени. Не стига, че не си знаеш уроците, само че атмосферата ти оказва помощ
Какво мислите за всичко това, г-жо кмет Фандъкова? Лесно е усмихнато да срежеш лентата при откриването на нова детска градина. Само че мъчно, очевидно доста мъчно е за Вас и администрацията Ви най-накрая да се вземат ограничения против горенето на гуми, облекла втора ръка и всевъзможни отпадъци, с цел да дишат децата в тези градини по-чист въздух. Да не приказваме за брутално задръстения център, където от дълго време трябваше да има такси за прекосяване на коли, както е в значително огромни европейски столици. Властите там са разбрали, че всички тези хора, дето не се разделят с колата си в никакъв случай, макар че има доста по-удобно и на ниска цена метро, най-малко би трябвало да си платят за личната глезотия и няма по-ефективна мярка от това да ги удариш по джоба.
Лесно е също да призовавате хората да не палят печки. А общината какъв брой лв. е подготвена да влага, с цел да ни достави с различни източници на отопление? Дали в бюджета на общинския съвет е планувана сума за покупката на нови коли за 90 % от софиянци, които карат коли втора ръка и замърсяват в допълнение?
Какво стана със зеления билет, апропо? Да не остане като Дядо Коледа – приказка, с която се залъгват децата? Да зачестите малко градския превоз, дали ще Ви бъде комфортно? А да построите повече паркинги на не-знам-си-колко етажа, с цел да можем да си оставяме колите и да скачаме в метрото, което да ни води до светлото бъдеще с по-малко замърсяване на въздуха?
Стига сте призовавали ние да решим казуса. Спечелихте локалните избори и е необичайно доверието към вас да се мери с прекачване на топката назад. Общината има задоволително принадлежности да се оправи с мръсния въздух и общите апели " не правете по този начин " в действителност наподобяват неуместно. Политическата договорка постоянно е била такава: хората заплащат налози, с които устоят общината, с цел да може общината да върне тези пари назад под формата на избрани резултати.
Но към този момент тези резултати са толкоз забележими, колкото се и вижда от мъглата на открито. 
Автор: Велина Велинова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР