Магията на Сурва вече пали страстите в цяла Пернишка област.

...
Магията на Сурва вече пали страстите в цяла Пернишка област.
Коментари Харесай

Пернишко се готви за магията на Сурва, звън на чанове оглася села и градове

Магията на Сурва към този момент пали пристрастеностите в цяла Пернишка област. Във всеки град и село в района ще лумнат сурвакарските огньове, нощта ще се трансформира в ден, а маскирани с фантастични и страховите маски, препасани със звънци и чанове, ще играят ритуални танци и ще гонят злото.

Едни от най-посещаваните села на този празник са Габровдол и Еловдол, Земенска община, Сирищник, Светля и Ковачевци в Ковачевска община, Садовик и Кошарево в Брезнишко, Мещица, Батановци, Дивотино, Пернишко, Друган, Стефаново в Радомирско. За първи път ще взе участие в празника новосъздадената група в село Дрен, а сурвакарите от радомирския квартал „ Първи героичен “ канят жителите в края на града, написа  

В село Габровдол „ Masters of The Dance “ ще създадат същинско шоу в 19,15 ч. на 13 януари. В 20 часа е срещата сред детската и мъжката група за предаване на традицията. 15 минути по-късно ще бъде посрещната и гостуващата група, а в 21 ч. ще бъде разпален сурвакарският огън. 
Гост на празниците в магичната нощ в Пернишко ще бъде министърът на културата Кръстю Кръстев, съпроводен от регионалния шеф Людмил Веселинов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР