Магията на Родопите може да се почувства по всяко време

...
Магията на Родопите може да се почувства по всяко време
Коментари Харесай

Магията на Родопите в един пътеводител

Магията на Родопите може да се почувства когато и да е през годината, сподели за БНР Елена Иванова, основател на блога " Друми в думи ". Тя издаде и справочник " Седем дни в Родопите - от Ивайловград до Гоце Делчев ".

" Те са красиви през всеки сезон, също така са богати освен на естествени забележителности, само че и на исторически и културни места. Това е въпреки всичко и една от най-големите планини в България, след Стара планина те заемат над 13% от територията на страната ", добави в предаването " Хоризонт за вас " Елена Иванова.

Елена Иванова е била на странствуване в Родопите доста пъти. Една от забележителностите, които ѝ е направила най-силно усещане, е крепостта Устра, която се намира до село Устрем и е ситуирана на висок скален хълм.

" Също по този начин огромна усещане ми направи тракийското светилище Харман кая. То се намира в региона на Момчилград, близо е до едно по-известно светилище - това край село Татул. Харман кая се състои от две големи каменни площадки, наречени хармани, от там идва и името. Тези площадки са прорязани с разнообразни линии, също така има и разнообразни ямки, цялостни с вода. За това светилище се счита, че то е обвързвано с ритуалите на траките и в него са гадаели по придвижването на Слънцето. "

Впечатляващо е и коритото на река Арда, която образува хубав каньон. Река Арда има 17 извори.

" Ориентировъчно, като обитаемо място изворите са до село Арда, а каньонът е до село Кошница ", добавя Иванова.

Елена Иванова предлага, в случай че отиваме за първи път в Родопите, да посетим най-известните светилища в региона на Кърджали - Перперикон, Татул, Дяволския мост до Ардино.

" Също по този начин доста забавен е и регионът на Ивайловград. Край Ивайловград има една забележителна цитадела - Лютица, наричана още мраморния град, тъй като е построена от мраморни камъни ".

Край Ивайловград се намира и най-пищният дом от римско време по нашите земи - вила Армира.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР