Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха като неоснователно искането

...
Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха като неоснователно искането
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата срещу наредба Н-18 за касовите апарати

Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха като безпричинно настояването за прекъсване измененията в наредбата за касовите апарати Наредба № Н-18 от 2006 година, оповестиха от Върховен административен съд. Определението по административно дело №8705 от 2019 година може да се апелира пред 5-членен състав на Върховен административен съд.

Решението на тричленния състав на Върховен административен съд е по жалбата на 42 браншови организации и компании. Наредбата е за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, условията към софтуерите за ръководството им и условия към лицата, които правят продажби посредством електронен магазин.

Според тричленния състав няма учредения за прекъсване на измененията в наредбата, тъй като не може да се направи аргументиран извод за обилни или мъчно поправими имуществени вреди, както на база на показания доказателствен материал, по този начин и на база обикновен относителен разбор сред прогнозните стойности от Министерство на финансите и визираните суми за разноски на част от молителите.

Съдиите не са приели причините за това, че търговците може да банкрутират или да бъдат глобени и санкционирани.

Тези причини са основани на хипотетични разсъждения, свързани с вероятно несъблюдение на законови отговорности от молителите, вменени с процесната разпоредба, заради което са неотносими към актуалното произвеждане, написа в определението на тричленния състав.

Припомняме, още при приемането на Наредба Н-18 за касовите апарати от разнообразни браншови организации и бизнес асоциации показаха недоволството си.

От петролната и газова асоциация обясниха, че в случай че се съблюдават променените условия на тази разпоредба, това ще удари техния отрасъл, ще се отрази зле на конкуренцията.

От туристическия отрасъл обявиха, че те с десетилетия събират своите база данни и новите условия, разказани в тази разпоредба, освен че са рискови за запазване на комерсиалната загадка, само че и са неизпълними. Няма програмен продукт, който да опише цялата номенклатура, предлагани отстъпки и разновидности, с които бизнесът ухажва клиентите си. Туроператори заплашиха, че огромна част от техния бизнес или ще мигрира, или ще банкрутира.

Много преди хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, при която изтекоха персоналните данни на над 5 млн. българи да стане известна, от БСК се оплакаха на премиера, че Национална агенция за приходите не са ги чули.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР