Магистратите да видят защо сестра ми е стигнала до това

...
Магистратите да видят защо сестра ми е стигнала до това
Коментари Харесай

Кристина, обвинена за убийството на децата си, е в психиатрията на затвора, след 20 дни ще я съдят

Магистратите да видят за какво сестра ми е стигнала до това положение след системното домашно насилие, призовава брат й Илиян Дунчев
“Вместо да честваме имен ден на Ивон, на Ивановден бяхме на гробищата. Всеки ден съм там. Повече от година живеем в призрачен сън, който ще продължи до края на живота ни. ”

Това сподели през сълзи Надежда Трайкова - баба на двете убити в Сандански дечица Васил, на 5 година, и Ивон, на 3 година Жената за първи път проговори пред наш кореспондент след нещастието от есента на 2020 година

На 19 ноември към 17,30 ч Васил и Ивон са открити мъртви, облени в кръв, в дома им на ул. “Скопие ” в Сандански. До тях, седнала на земята в несъответстващо положение, била майка им - 32-годишната Кристина Дунчева.

Както била вкъщи с децата си, тя извадила от кухненския долап 3 ножа. Взела единия, насочила се към децата и им нанесла голям брой удари. Пристигналият екип на незабавна помощ установил гибелта на братчето и сестричката.

По-късно в хода на съдебномедицинските експертизи ще стане ясно, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободни рани, най-вече по шията и гърдите.

Няколко часа по-рано Кристина и бащата на децата Георги се скарали за следващ път

После мъжът излязъл на двора да цепи дърва за огрев. Когато се стъмнило, забелязал, че стаята в дома им не свети. Отишъл и открил, че вратата е заключена от вътрешната страна. Обадил се на сестра си, както и на родителите на Кристина и ги повикал. Изчакал ги да дойдат и с крайник разрушил вратата. Тогава всички се натъкнали на злокобната панорама. Баща Иван се спуснал към децата, само че те към този момент били студени.

На Кристина е повдигнато обвиняване за ликвидиране на двете деца, осъществено с особена свирепост и по непосилен метод за жертвите. Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт и на 31 януари ще се организира първото съвещание на окръжния съд в Благоевград по това дело.

От заключението на движимостите лица по комплексната съдебнопсихиатрична и психична експертиза е ясно, че по време на закононарушението Кристина не е била в положение на физиологичен афект

При нея не се открива психологично заболяване или друго заболяване с изключение на личностно разстройство - прочувствено нестабилна персона. Същото не е психологична болест и не може да бъде приравнено към дълготрайно разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателен кодекс.

Не е налице здравна причина за използването на насилствени медицински ограничения по отношение на нея. Тя има построена и съхранена психологична валидност, като може да взе участие пълноценно във етапите на наказателния развой и по отношение на нея може да бъде осъществена наказателна отговорност, твърди прокуратурата.

“Освен тази експертиза, направена от затворническата болница в Ловеч, има и друга. Тя е първата, направена няколко дни откакто арестуваха сестра ми. Според тази експертиза тя е с краткотрайно разстройство - безотговорност

За мен обаче е значимо да се види за какво сестра ми е стигнала до това положение. Години наред тя е търпяла психическо и физическо принуждение от Георги. Живяла е в непрекъснат боязън, непрекъснати закани за ликвидиране, че ще вземе децата, ще пострадат родителите ни, ще я накара да се самоубие.

На прокуратурата съм дал записи, от които излиза наяве, че се е страхувала от него и още след раждането на първото дете е желала да го вземе и да се прибере вкъщи ”, споделя братът на Кристина - Илиян Дунчев. Категоричен е, че сестра му не е невъзмутим палач, както желаят да я дефинират.  

“Тя е подавала сигнали до полицията, след това и до съда за домашно принуждение. Защо никой не е подхванал ограничения, не е реагирал, с цел да не се стигне до тази покруса? Кой невъзмутим палач подава сигнали? Заплашвана е неведнъж. Какво трябваше да създадем - да тръгнем на разпра? Искахме да търсим правдивост по законния ред, само че очевидно с тъжби проблемите не се вземат решение ”, добавя Илиян.

Няколко пъти след задържането Кристина е настанявана в затворническата психиатрия в Ловеч. Това ставало, откакто в ареста получава припадъци. За последно е настанена през ноември м. година и още е там.

След нещастието стана ясно, че дамата Кристина няколко пъти е подавала тъжби за принуждение в полицията, само че след това ги е оттегляла. На 5 октомври сред нея и Георги зародил скандал и тогава тя взима децата и се прибира при родителите си. След това пуска и молба до съда за отбрана от домашно принуждение.

От своя страна пък бащата на децата пуска молба за приемане на родителските права, тъй като счита, че тя не може да се грижи добре - имала и душевен проблеми.

Делото за настойничество било планувано ден след убийствата на децата - за 20 ноември. Вероятно терзанията от идното правосъдно съвещание и страхът да не лишават рожбите са отключили особеното положение, когато е протегнала ръка на живота им.

Според юриста Маньо Алексиев майката си спомняла всичко досега на убийството.

“Каза, че до 10 ч, когато е бил следващият скандал с Георги, си спомня този факт, оттова нататък всичко се губи. Споменът след това е, че вратата се разрушава, нахлуват хора, чува крясъци, писъци ”, добавя юристът. Дни откакто е задържана, към този момент е осъзнала, че децата ги няма, само че нямала спомен какво е направила.

Пред него разказала, че дълго време е била заплашвана и обиждана от Георги. Адвокатът описа, че даже е била насилвана и от татко му.

По делото за домашно принуждение, завършило след убийството, дефинитивно на две инстанции съдът одобри, че бащата е упражнявал принуждение върху майката.

Съдът му издаде ограничаваща заповед за период от една година, само че това стана, откакто тя към този момент е в ареста. Наложи му и санкция от 500 лева В хода на тези каузи стана ясно, че връзките сред Кристина и Георги се влошили в последните години.

Сутринта на 5 октомври държанието на мъжа излязло отвън нормалното. Установено е, че във връзка с Кристина той е отправил опасност за физическо заличаване, което следва да се третира като акт на психическо принуждение, само че нямало данни за действително посягане над нея.

Бащата от своя страна също е подал насрещна искова молба за домашно принуждение против жена си. Тя обаче бе отхвърлена и от районния, и от окръжния съд.

Социалните служби настояват, че нямат сигнали децата да са били в риск

За първи път се занимавали със фамилията след заведените каузи и по този мотив е трябвало да пишат обществен отчет.

“За какво принуждение приказват! Ние я гледахме като щерка, изрично не е унизена. А тия нелепости, че изкараха мъжа ми изнасилвач, не желая да разясня... Съсипани сме. Не знам дали е имала душевен проблеми, мисля, че си беше в схващане, когато последно се видяхме.

Ще водим каузи, няма да оставим по този начин нещата. Не желаеме пари, в случай че нещо се поставя - ще го дарим на деца. Синът ми обичаше децата си, те също не можеха без него. Предната вечер тя се прибра с тях при сина ми. Не знам какво е станало, до момента в който е била при родителите си 47 дни. Ние се опитвахме да приказваме с тях, само че те отхвърлиха ”, разяснява Надежда Трайкова, майката на Георги. Тя изясни, че синът, който до закононарушението е бил горски жандарм, към този момент е интернационален водач и кара тир в чужбина

“Непрекъснато пия успокоителни хапчета. Сега съм обезпокоена за сина ми. Досега не е карал тир и се апелирам най-малко Гошко да е жив и здрав ”, добавя Надежда.

На рождения ден на Васко - 23 юни м. година, татко му Георги написа във фейсбук: “Днес трябваше да станеш на 6 година Днес трябваше да бъде празник! Нося те в сърцето си. Там до сестра ти! Оттам никой и нищо не може да ви вземе. ”

Георги насочва и упреци към институциите, които съгласно него са могли да предотвратят нещастието.

“Щеше ли през днешния ден да бъде празник, в случай че съдийката, към която се обърнах за помощ и с молба за незабавна отбрана на децата ми, си беше свършила работата с цялата отговорност и съвестност, която се изисква в такива обстановки? Щеше ли Васил да стане през днешния ден на 6, в случай че от обществени грижи в Сандански бяха реагирали съответно и навреме тогава, когато неведнъж се обръщах за помощ към тях?!

Щяха ли да са живи децата ми, в случай че институциите работеха в интерес на децата? Не в интерес на майката, не в интерес на бащата, а в интерес и изгода НА ДЕЦАТА! Категорично - Да! ”, добавя бащата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР