Магистрали и инфраструктура - вечният приоритет при каквато и да

...
Магистрали и инфраструктура - вечният приоритет при каквато и да
Коментари Харесай

Магистралите поумняват, чакаме и шофьорите

Магистрали и инфраструктура - безконечният приоритет при каквато и да е държавна рецесия. На фона на шумните политически разпри напоследък някои от най-важните инфраструктурни планове за държавното управление на ГЕРБ се измъкват от хартиената си фаза и се насочват към действително строителство.

Преди дни падна и последната бариера за построяването на тунела "Железница ", част от автомагистрала "Струма ". Три обединявания подписаха контракт с организация "Пътна инфраструктура ". Надзорът на проектирането и осъществяването на строително-монтажните действия на самия тунел поема консорциумът "План Инвест Железница ". В него вземат участие "План Инвест Пловдив ", "Инфра план консулт “ ЕООД, "Аскос 03 " ЕООД и "Сърч корпорейшън СРЛ ". Стойността на контракта е съвсем 4.8 млн. лева с Данък добавена стойност.

Още два консорциума ще реализират контрол при строителството на правите на входа и изхода на оборудването, като общата стойност на контрактите е над 1.2 млн. лв..

Ще напомним, че построяването на "Железница " бе придружено от кавги, откогато за строител бе определен консорциумът отпред с "Джи Пи Груп ". Покрай прокурорските инспекции и сигналите на проверяващи публицисти и на вицепремиера Томислав Дончев за нередности при печеленото на планове с европейско финансиране компанията бе декларирала желание да се откаже от поръчката за 185 млн. лв.. В същото време министър председателят Бойко Борисов бе разпоредил строителният колос да бъде изваден от всички търгове. Е, по някакъв "чудодеен " метод нещата се обърнаха на 180 градуса и в последна сметка "Джи Пи Груп " подписа контракт с пътната организация. Покрай цялото разтакаване обаче, а и поради обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията стартът на градежа се забави много. Затова в този момент ще би трябвало да се работи бързо, с цел да не се изгубят средствата, предоставени от Европейския съюз.

В София също напредва една от най-важните пътни поръчки - за поддръжката на мрежата в идващите четири години и към този момент има подадени ценови предложения. По традиция търгът е разграничен на зони. Например в зона №1 попадат регионите "Витоша ", "Триадица " и "Лозенец ", а в последната зона №7 - "Панчарево ", "Младост " и "Студентски ". Пътищата във всяка зона ще бъдат поддържани от друга компания или консорциум. Отделно всеки претендент е дал цени за разнообразни поправки действия, които обаче ще се разпореждат по преценка на Столичната община при нужда. Ремонтните действия плюс абонаментът не могат да надвишават 16.7 млн. лева за четиригодишния период на контракта. Общата индикативна стойност на поръчката е 117 млн. лева без Данък добавена стойност. Колкото до претендентите, измежду тях личат имената на добре познатите "Трейс Груп Холд ", "ГБС - Инфраструктурно строителство ", "Грома Холд " (бившето "Агромах) и "Хидрострой ".

В търга има и предрешеност - за зона №7 единственият претендент е ГБС - част от "Глаболгарстрой ", с ценова оферта 2.47 млн. лв..

Най-любопитно обаче наподобява неочакваното "поумняване " на българските автомагистрали. Преди дни двама претенденти демонстрираха интерес към създаване на умна трафик система по автомагистрала "Тракия ". Проектът ще се съфинансира от оперативната стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура ", посредством Европейския фонд за районно развиване. Индикативната стойност на поръчката е 7.2 млн. лева без Данък добавена стойност. Предвижда се в тунел "Траянови врата " да бъде построена неповторима за нашата страна умна система за автоматизирана идентификация на произшествия. Тя ще разреши при настъпване на случай трафикът да се ръководи и пренасочва в една от двете тунелни тръби.

По автомагистрала ще бъдат инсталирани също по този начин 40 броя електронни табели. Чрез тях водачите ще се осведомят за зародило събитие на пътя, за настоящата пътна конюнктура, въведените ограничавания и различните направления. С осъществяването на плана за първи път ще бъдат инсталирани и камери за премерване на междинната скорост и мониторинг на трафика на избрани сектори от аутобана.

Подобна трафик система има и на автомагистрала "Струма " в сектора сред Кресна и гр. Сандански. само че около тежката верижна злополука при започване на февруари изникнаха някои въпросителни. Оказа се, че системата не е предизвестила водачите за гъстата мъгла - съществена причина за случая. Тогава от АПИ обясниха, че сензорите за метеорологичните условия действително не са свързани с обещания надзорен център за ръководство на трафика, защото подобен не съществува. За него се приказва в бъдеще време, че щял да се прави, когато се построи и правата сред Благоевград и Крупник.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР