Магистралата ще съкрати значително времето за пътуване и ще повиши

...
Магистралата ще съкрати значително времето за пътуване и ще повиши
Коментари Харесай

Магистралата от Русе до Велико Търново може да е готова най-рано през 2021 г.

Магистралата ще редуцира доста времето за пътешестване и ще увеличи сигурността в сектора, в който в този момент има висока централизация на транспортни катастрофи

© Мария Съботинова Строителството на автомагистралата от Русе до Велико Търново няма да може да стартира преди края на идната година, макар че Върховният административен съд отхвърли жалбите против Оценка на въздействието върху околната среда на плана. Решението на магистратите дава опция на Агенция " Пътна инфраструктура " да продължи с отчуждаването на парцели, техническото планиране и организирането на публичните поръчки. Така най-ранната дата за стартирането на аутобана ще бъде през втората половина на 2021 година

Магистралата, чиято приблизителна дължина е 133 км, е разграничена на три подучастъка.
Това са Русе – Бяла (40 км), обход на самия град Бяла (почти 36 км), както и Бяла – Велико Търново (малко над 58 км). Индикативната стойност на целия план е към 1.2 милиарда лева, които обаче към момента не са обезпечени. Надеждите на ръководещите са, че това ще стане посредством събраните в бъдеще такси от тол-системата. Дотук по плана са финансирани с 1.5 млн. лева идейният и техническият план, отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда, както и археологически изследвания.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Автомагистралата Русе - Велико Търново е измежду предпочитаните обекти, защото направлението покрива кулоар 9 и интернационален път Е-85. С построяването й директният трафик ще бъде изведен отвън обитаемоте места и ще се увеличи сигурността на придвижването в сектора, в който има висока централизация на пътни произшествия.

За какво беше недоволството

Влизането в действие на Оценката на за влияние на околната среда на плана за автомагистрала беше блокирано от тъжби на поданици от село Хотница, край което ще минава трасето. Според тях трафикът ще има неподходящо влияние върху локалната природа, ще замърси въздуха и ще увеличи равнищата на звук. Те настояват още, че в процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда не е прегледано и преценено вярно съществуващото положение на и факторите на околната среда и не е изработен аргументиран разбор на предстоящите въздействия.

Върховните магистрати обаче одобряват за голословни претекстовете на жалбоподателите, като показват, че са спазени всички изисквани от закона процедури. Освен това в решението на Върховен административен съд е записано, че село Хотница отстои на 560 м източно от оста на пътя, а надвишаване на средногодишната норма на азотните оксиди е в зона от 65 до 70 метра от трасето на автомагистралата. По отношение на останалите замърсители от автомобилния трафик се споделя, че не се чакат превишения на нормите.

Комбиниран вид

За автомагистралата от Русе до Велико Търново бяха създадени три разновидността на трасе - смесен, червен и наследник. Висшият експертен екологичен съвет утвърди комбинирания вид, който планува пътят да е с широчина 27 метра. При него, като стартира на 3 километра източно от Дунав мост, шосето пресича пътя Русе - Силистра и продължава в посока юг-югозапад. Автомагистралата продължава в югозападна посока, след което пресича пътя Русе - Варна и се насочва в южна посока. След това минава над р. Янтра с огромно мостово оборудване югоизточно от с. Белцов. По-нататък е планувано при 102-ия километър тази автомагистрала да пресече " Хемус " - наоколо до с. Паскалевец, при което продължава право на юг.

Тъй като релефът на терена след река Янтра е планински, с дълбоки дерета и високи върхове, се постанова построяването на огромни уреди - 4 тунела по лявото платно и 2 по дясното, както и 22 мостове и виадукти, с обща дължина 14 853 метра. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се реализира посредством 18 пътни възела. Също по този начин ще има 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. В този вид са проектирани 8 площадки за временен отдих.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР