Магистралата ще бъде затворена поне няколко седмици в посока София,

...
Магистралата ще бъде затворена поне няколко седмици в посока София,
Коментари Харесай

"Струма" в посока Гърция ще остане затворена повече от месец

Магистралата ще бъде затворена най-малко няколко седмици в посока София, а в посока Кулата - не е ясно какъв брой дълго.

© Регионална инспекция за опазване на околната среда Лот 2 от автомагистралата сред Дупница и Благоевград беше приключена през октомври 2015г. от обединяване сред италианската компания " Импреза ", " ГБС Инфраструктурно строителство " и " Пътстрой – 92 ". Стойността беше 358.7 млн.лв. с Данък добавена стойност за 37.4 км трасе От вторник близо 10-километра от автомагистрала " Струма " са затворени за придвижване и не е ясно по кое време ще може да се минава оттова. Става дума за сектора при виадукта при 62-ри км до Дупница. Движението се реализира по обходни направления: от пътен възел " Дупница " пътен възел " Бобошево " на Автомагистрала " Струма " и назад колите би трябвало да минават по път I-1 (E-79).

Причината автомагистралата към Гърция да остане недостъпна в дейния летен сезон са запалили се отпадъци под пътното платно, посред колоните, които го държат. В непосредственост има хранилище за боклуци, като една от версиите е, че е имало нерегламентирано изхвърляне и в сервитута на " Струма ". Не е изключено обаче да е имало и съзнателно депозиране на боклуци под моста на аутобана, защото боклуците, които се видяха от фрагментите с пожара, изглеждаха подредени и сортирани.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Безспорно е единствено това, че екоинспекцията, пътната организация и община са знаели за казуса, само че не са взели ограничения в точния момент.

Какви са провалите
Пътната организация заяви, че от пожара са наранени 13 колони, от които 5 съществено, няколко стоманобетонни греди, отводнители и лагера на моста, който обира малитудите при разширение и стесняване. Констатацията на специалистите е, че елементи от моста и двете платна са мощно наранени от пожара и е наложително трафикът да бъде пренасочен.
Около две-три седмици ще са нужни за възобновяване на платното за София в сектора от Автомагистрала " Струма " край Дупница, заяви Иван Досев, член на Управителния съвет (УС) на АПИ, пред медии в четвъртък заран. За цялостното възобновяване на придвижването и в платното за Кулата обаче ще е належащо повече време, защото занапред ще се изготвя план и количествено-стойностна сметка за ремонта.

Още не е ясно и какъв брой пари ще коства отстраняването на вредите. Средствата ще дойдат от бюжета на АПИ, като по-късно организацията ще " предяви ретрограден иск към притежателя на предприятието, направил нерегламентираното бунище и провокирало пожара. "
Кой замърсява и кой чисти

Ден след пожара Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник разгласи, че неведнъж е глобила притежателят на депото - " Феникс Дупница " за това, че се съхраняват боклуци и под моста на " Струма ". Последно е наредила те да се отстранен до 31 юли. Това явно не се е случило и пожарът лумна две седмици след този период - на 13 август. Сега инспекцията разгласи, че минава към лишаване на лиценза на компанията " Феникс - Дупница ".

Теренът до автомагистралата, където са открити част от боклуците, пък е общински. " Задължение на кмета на общината е да не позволява замърсяване на общински терен с боклуци ", изясни Пламен Ангелов, шеф на РИОСВ- Перник, пред btv в четвъртък заран. Кметът на Дупница инж. Методи Чимев пък съобщи пред БНР, че още през април 2018г. е уведомил с писмо АПИ за трупането на боклуци върху парцели под автомагистралата, а по-късно и Регионална инспекция за опазване на околната среда. Отговори обаче не са получени.

По закон пътната организация би трябвало да организир и реализира отбраната на пътищата, в това число на пътните уреди и на принадлежностите на пътя. Инж. Юлияна Божилова от Областно пътно управление-Кюстендил сподели пред btv, че още при построяването на автомагистралата през 2015 година са подавани сигнали за отпадъците там, като строителите са почиствали съвсем всекидневно. Тя удостовери, че неведнъж са установили замърсяването в сервитута на " Струма ", а притежателят на " Феникс Дупница " почиствал за несъмнено време, като по-късно обстановката се повтаряла. Иван Досев пък споделя, че " противозаконното депониране на вторични първични материали и боклуци в обсега на пътищата е динамичен развой, при които за малко време се следи скупчване, унищожаване и ново депониране на боклуци, какъвто евентуално е и случая с цеха за преправка на отпъдаци, провокирал пожара ".

Закъсняла реакция

Въпреки динамичността на процеса на замърсяване, ограничения за сигурността на автомагистралата би трябвало да се взимат непрекъснато съгласно законовите отговорности на АПИ. Едва в сряда ръководителят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски разпореди " на шефовете на всичките 27 регионални пътни ръководства в страната е разпоредено до 23 август да извършат обход на всички уреди за съществуване на нерегламентирано потребление на пространството под оборудванията и прилежащия сервитут ". Освен това организацията подаде сигнал до прокуратурата против " Феникс Дупница " за увреждане на оборудването. Министерство на околната среда и водите (МОСВ) резервира безмълвие по случая. А районният зам.-министър Николай Нанков, който беше в Шумен през вчерашния ден, разгласи от там, че до края на деня в сряда ще са ясни периодите и цената на ремонта. Това обаче не се случи.
Днес са мои - на следващия ден не

Депото наоколо до автомагистралата се оперира от " Феникс Дупница " с шеф Кольо Илиев, като той е и мажоритарен притежател.

Пред " Капитал " Илиев посочи, че депото му се намира директно до моста и надлежно - мястото на пожара. Потвърди, че има постановления и наказателни актове от Регионална инспекция за опазване на околната среда, само че " за други неща ", с изключение на последното от това лято. Предписанието е било да се отстранен боклуци, скалдирани под моста, само че отой твърди, че те са били на 50-60 м. от пожара, който съгласно него е разпален съзнателно, като нещо огромно е било хвърлено от моста.

На въпрос дали негови вторични първични материали са били в сервитута на автомагистралата той отговори: " Имаше и наши дребни, само че ние сме поставили под моста едни блистери, които не могат да възпламенят...Това, за което се приказва и ни упрекват, са изхвърлени автомобилни гуми от всякакви сервизи. "

Във вторник съпредседателят на " Зелено придвижване " Владислав Панев разгласява във Фейсбук страницата си фотоси на горящите под моста боклуци, на които се виждат и складирани бали.

Фотограф: Фейсбук, Vladimir Panev
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР