Магистрала Струма в посока Гърция ще минава по съществуващия път

...
Магистрала Струма в посока Гърция ще минава по съществуващия път
Коментари Харесай

Срокът за офертите за отсечка от "Струма" при Кресна е удължен с две седмици

Магистрала " Струма " в посока Гърция ще минава по съществуващия път през Кресненското дефиле.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Край на обжалването на трасето на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле

Обществените поръчки за строителството на така наречен източен вид бяха оповестени още през август
2 ное 2018
Над 1 милиарда лева за едното платно на " Струма " през Кресненското дефиле

АПИ разгласи публичните поръчки за планиране и строителство на най-трудния сектор от пътя до Гърция
29 авг 2018
Екоминистърът утвърди трасето на " Струма " с два обособени пътя

Въпреки съпротивата на екоорганизации това е следващата стъпка към одобряване на плана с еднопосочно придвижване през Кресненското дефиле
23 окт 2017 След дълги разногласия и разисквания за трасето на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле в края на август Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи публичните поръчки за два лота в посока София.

Офертите по единия търг за близо 445 млн. лева без Данък добавена стойност трябваше да се подадат до през днешния ден, 22 ноември. От уеб страницата на АПИ обаче излиза наяве, че срокът се отсрочва с две седмици. Според решение от 20 ноември, което към публикуването на публикацията не е на уеб страницата на пътната организация, новият период за подаване на предложения е 6 декември.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Причината е, че поискани уточнения по изискванията на процедурата не могат да бъдат показани в период.
Според Закона за публичните поръчки възложителят дава разясненията в четиридневен период от приемане на настояването, само че не по-късно от шест дни преди крайния период за приемане на заявки за присъединяване или предложения

Срокът за подаване на предложения в този търг към този момент един път беше отсрочен от 8 ноември на 22 ноември.

Разяснения до безспир

Видно от страницата на търга, до момента са поискани общо девет уточнения от евентуални претенденти (имената им не се споменават), като във всяко има най-малко няколко въпроса. Това може да е индиректен знак, че ползата от строителните компании към поръчката ще е огромен.

На последното е отговорено на 21 ноември - ден преди крайния период за подаване на офертите. Единият въпрос е бил по условията за най-малък финансов оборот, които са за 300 млн. лева през последните три завършили финансови години, като 100 млн. лева от тях да са от строителство, планиране и поправки на пътища и автомагистрали. АПИ дава отговор, че 100 млн. лева оборот от планиране и строителство на жп трасета няма да бъдат признати.

От същото обяснение, само че в отговор на различен въпрос излиза наяве, че едно и също физическо лице може да взе участие в управителния състав в офертите на два разнообразни претендента.

Да преминем през дефилето

За трасето на " Струма " през Кресненското дефиле (лот 3.2 от магистралата) беше определен така наречен източен вид, който раздели пътя на две платна. В посока Гърция се употребява съществуващият път през дефилето с дребни усъвършенствания и нов обходен път на Кресна, а в посока София пътят е напълно нов. За него бяха оповестени два търга, като първата права от северната страна на лота е 13 км (тази, за която срокът е отложен), а втората е с дължина 10.4 км и включва обходния път на Кресна. Стойността му е 430.5 млн. лева без Данък добавена стойност. В поръчката за тази част от пътя има още повече уточнения, само че към този момент крайният период за подаване на предложения остава 29 ноември.Този вид за трасето през дефилето беше любимец на държавното управление, като оценката за влияние по околната среда удостовери тезата на властта. Камарата на строителите в България (КСБ) също лобираше интензивно за този маршрут. От друга страна, еколози и природозащитници твърдяха, че потреблението на съществуващия път е противопоказно за околната среда.

Имаше вид за 15-километров тунел, само че той не беше желан от строителите, защото българските компании биха имали съществени компликации да го построят. От друга страна, се твърдеше, че цената му е висока, като в пространството се хвърляха стойности сред 1.2 и 1.6 милиарда лева без някакви съответни планове. Настоящият вид е с планирана стойност над 870 млн. лева без Данък добавена стойност, или 1.04 милиарда лева с Данък добавена стойност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР