Магистрала „Струма“ се е разминала на косъм от срутване при

...
Магистрала „Струма“ се е разминала на косъм от срутване при
Коментари Харесай

Експерт: АМ Струма е била на косъм от срутване


Магистрала „ Струма “ се е разминала на косъм от сриване при пожара край Дупница. Това описаха пред NOVA строителни експерти. Материалът, от който е построено оборудването, може да изгуби здравината си от високата температура на огъня. Колкото по-горещо, толкоз по-пагубно за структурата на моста.

Пътният специалист инженер Владимир Жиянски като архитект е работил по виадуктите на „ Витиня “. Той споделя за метода, по който се построяват сходни уреди.

„ Вътре има с изключение на бетон и стомана. Те имат разнообразни температурни разширения, вследствие се получават вътрешни напрежения в структурата, а също така, до колкото е шуплест материал стоманобетонът, вътре има и влага, която с течение на времето се усвоява от цимента”, споделя Владимир Жиянски.

Гредите на структурата са най-податливи на външни въздействия. Избухне ли пожар, въпросът е с каква температура ще гори. „ При температура от порядъка на 250 – 300 градуса стоманобетонът губи към 25 % от своите якостни индикатори. При температура от 600 – 650 нагоре към този момент може да се каже, че това не е бетон”, изясни още Жиянски.

„ При ниска температура на вода или какъвто и да е препарат, се получава един термичен потрес в структурата, който в допълнение способства за нейното разрушаване”, безапелационен е специалистът.

В случая със „ Струма “ бетоновото покритие на колоните е паднало. Тепърва ще се вади материал от тях и гредите, с цел да се види каква е структурата на бетона в дълбочина. „ Всички тези фактори би трябвало да се отчетат и да се създадат верни заключения и да се пристъпи към ремонт”, разяснява Жиянски.

Изводите би трябвало да се имат поради при построяването на сходни уреди вбъдеще. Защото, съгласно специалиста, стоманобетонът е негорим материал, само че ние съумяваме да го запалителен.

А пожарната регистрира сериозен растеж на огнените стихии. Над 35 000 случая са станали от началото на годината. За същия интервал предходната година, пожарите са били с 10 000 по-малко.

Най-голямо нарастване има при горските пожари. При тях са наранени повече от 26 000 декара гори.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР