Магистрала Струма няма да мине през Кресненското дефиле преди 2025

...
Магистрала Струма няма да мине през Кресненското дефиле преди 2025
Коментари Харесай

Отсечката на магистралата през Кресненското дефиле ще е готова не по-рано от 2025 г.

Магистрала " Струма " няма да мине през Кресненското дефиле преди 2025 година Освен това над половината от сумата за построяването ѝ може да се заплати от България. Това се схваща от настояването на страната до Европейската комисия (ЕК), откакто на 9 август Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е подала апликационната форма, в която кандидатства за 267.6 млн. евро, или 523 млн. лева, по оперативна стратегия " Транспорт ", оповестява " Капитал ". Министерството на превоза и пътната организация потвърдиха, че това е действителната сума, а срокът, в който Европейска комисия би трябвало да отговори на апликационната форма, е три месеца.

Два дни преди АПИ да подаде формата, на 7 август, Министерският съвет взе решение да отпусне до 741 млн. лева за " Струма ". България кандидатства единствено за част от парите по оперативната стратегия, защото до края на 2023 година ще може да се приключи единствено част от лот 3.2. Това е срокът, в който би трябвало да бъдат приключени плановете в сегашния програмен интервал 2014-2020 година

Общата стойност на двете поръчки за планиране и строителство на източното платно в посока София, които сега са в ход, е над 1.05 милиарда лева с Данък добавена стойност, като това не включва други разноски като отчуждения, строителен контрол и така нататък Сумата от над милиард обаче евентуално най-малко леко ще се намали, защото цената е аршин в търга, надлежно строителните компании ще подадат предложения с по-ниски стойности, с цел да се състезават.

Цялата права сред Крупник и Кресна, в това число и реконструкцията на път Е-79, който държавното управление желае да употребява в посока София, би трябвало да е подготвена до края на 2025 година, твърди Министерството на превоза в отговори до " Капитал ".

Повече по тематиката четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР