Магистрала Струма няма да е готова и през този програмен

...
Магистрала Струма няма да е готова и през този програмен
Коментари Харесай

Отлагат магистрала Струма за 2030 г.

Магистрала " Струма " няма да е подготвена и през този програмен интервал поради екоактивистите. Проектът още веднъж ще бъде трансфериран за идващия програмен интервал, с цел да не се изгуби европейското финансиране, по този начин както беше направено и през предишния програмен интервал. Така новият пусков период за пътя през Кресненското дефиле се измества за 2030 година Всичко това стана при откриването на нови 6,5 км от автомагистралата след Благоевград в посока гръцката граница, откакто министър председателят Бойко Борисов заплаши построяването на автомагистрала " Струма " да спре до Кресна.

Причините автомагистралата през Кресненското дефиле да бъде оставена за идващия програмен интервал е, че софтуерно времето няма да стигне на строителите да построят пътя. Освен това има и тъжба от екоорганизации в Европейската комисия. Затова към този момент се разисква разновидността за прекачване на плана за новия програмен интервал 2020- 2027 година, разясняват държавни източници, представени от Mediapool.

Така ще се повтори обстановката от предходния програмен интервал. Тогава построяването на " Струма " още веднъж беше трансферирано след спор сред вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и тогавашния министър на районното развиване Росен Плевнелиев. С отлагането на плана европейското финансиране не се губи. Изказването на премиера за прекъсването на автомагистралата до Кресна изненада публицистите, които го чакаха на новия сектор. Попитан по кое време стартира градежът през Кресненското дефиле (лот 3.2), за който сега се избира реализатор, Борисов отговори по този начин: " Аз ще я направя до Кресна. От двете страни на Кресна да спре. И след това който желае да дава няколко милиарда, да я качи ей по този начин горе. Искат да се качи по върховете. Представете си горе автомагистрала ".

Попитан дали засяга природозащитниците, министър председателят отговори, че не засяга никого: " Има доста мераклии за власт. Нека намерят положителни решения, дано съберат няколко милиарда и да го създадат, както желаят. Ето вие сте на място, в случай че имате опция да покажете какъв брой стени сме създали, с цел да спрем свлачищата. Колко бетон, несъмнено милиони тонове са излети ". След това категорично посочи, че не се отхвърлят от строителството на автомагистрала " Струма ". Представен е план и се чака утвърждението, сподели Борисов, без да стане ясно от кого. На имитация от публицист, че нещо се е разсърдил, министър председателят отговори: " Не, за какво аз да се разсърдя. Защото не желая да кача автомагистралата по върха. Аз не мога да я кача, тъй като подвигаме приходите - двойно училищен заплати, военни, служители на реда, хора с увреждания, медицински сестри, санитари, лекари... Оставаме на вас да говорите с хората дали желаят. Има мостове за по три, четири милиарда по света. Ние може да я създадем да виси на въжета автомагистралата. Има всевъзможни решения. Ние би трябвало да си зададем въпроса дали да има автомагистрала от Видин до София, или тези милиарди да ги хвърлим в тези 14 км ". Борисов изясни, че задачата е да може от Солун, като минеш по " Струма ", да стигнеш до моста на Дунав при Видин. Той прикани " еколози " и инженери да седнат и да се схванат за трасето на автомагистралата и разсъдъкът да надделее.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР