Магистрала Хемус се очаква да бъде завършена през 2027 г.,

...
Магистрала Хемус се очаква да бъде завършена през 2027 г.,
Коментари Харесай

Завършват Хемус през 2027 г.

Магистрала " Хемус " се чака да бъде приключена през 2027 година, а секторът до Велико Търново - през 2025 година Това съобщи в Плевен вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов.

Според него за " Хемус " тази година съзнателно не са планувани пари, тъй като се чака позволение на заплетения проблем с инхаус договорите.

По думите на районния министър страната дължи над 130 милиона на компаниите, които работят по инхаус контракти. Това са участници освен в строителството на автомагистрала " Хемус ", а и на скоростния път Мездра-Ботевград.

Работим върху вид, при който да се трансформират тези контракти от инхаус в същински строителни контракти, означи Караджов. Инхаус договорите са със противоречиво законово положение по неговите думи.

Необходими са същински строителни контракти, при които строителните компании, които и в този момент работят по автомагистрала " Хемус ", да носят отговорност и да дават гаранция за издигнатото, изясни министър Гроздан Караджов. " Иначе сега страната си заплаща, държавната компания " Автомагистрали " проформа се води реализатор на строителството - т.е. отново страната носи всички гаранции за пътя. Един да работи и строи, а различен да носи гаранциите, и то това да сме отново ние данъкоплатците, не ми се коства преференциално и оправдано ", разяснява той.

Ден по-рано в Бургас Караджов за следващ път сподели, че пътната мрежа е в извънредно положение, само че ремонтите на главните пътища не могат да стартират, тъй като се апелират всички оповестени процедури.

" Обезпокоен съм, че те се апелират всеобщо още на равнище процедури, без даже да има отворени предложения. Нямаме необжалвана процедура за главен ремонт, за мен това е съмнително. Прилича ми на проведен бойкот на напъните ни да ремонтираме пътната мрежа ", сподели Гроздан Караджов. Обжалват се всичките 7 публични поръчки за настоящ ремонт и поддържане. От тях шест са по 6-те региона за обмисляне, а седмата е за автомагистралите. Обжалват се и двете публични поръчки за главен ремонт по 11 обособени позиции за 220 млн. лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР