Магистърът по политология и депутат Тома Биков представи новата си

...
Магистърът по политология и депутат Тома Биков представи новата си
Коментари Харесай

Тома Биков представи новата си книга Политически кризи и служебни правителства“

Магистърът по политология и народен представител Тома Биков показа новата си книга „ Политически рецесии и служебни държавни управления “. Според създателя е пристигнало време за преосмисляне на статута на служебното държавно управление тъй като то дава доста власт в президентската институция, която има лимитирани пълномощия.

Възможността за сформиране на служебно държавно управление се вкарва със сегашната Конституция на България. В предходните три - Търновската, Димитровската и Живковската сходни държавни управления няма. В годините на прехода ролята на служебното държавно управление е да ръководи страната до провеждането на предварителни парламентарни избори, когато Народното събрание не може да избере постоянен кабинет. От 1991 година до през днешния ден България е имала пет служебни кабинета - на Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Марин Райков, Георги Близнашки и Огнян Герджиков пристигнали след публични и политически рецесии.
Иван Стамболов - Сула: Може да бъде икономическа, може да бъде финансова, може да бъде популистки напън от улицата, само че в последна сметка се оказва политическа рецесия, която демонстрира неспособност да се ръководи. Тогава Народното събрание е некадърен да излъчи държавни управления, постанова се избирането на нов Парламент и процедурата е тъкмо тази, която е разказана през служебния кабинет с всички опасности, които загатва създателя. Най-вече, че на доктрина се основава опция за президентска република, без парламент. Тома Биков, създател на книгата " Политически рецесии и служебни държавни управления ": 1996 - 1997 година, макар че е най-тежката политическа рецесия, то тя е и финансова, тя е и икономическа, тя е и обществена, тя обгръща всички, в случай че щете тя е и ценностна рецесия, породи едно национално съглсие, обвързвано с нашето участие в Европейски Съюз и НАТО. Можем да кажем, че тази рецесия не беше безрезултатна. Тя беше значима и ние успяхме да се възползваме от нея, макар, че тя беше най-тежка. На другия полюс е мнението ми за 2013 - 2014. Това беше една рецесия провокирана по неестествен път. Нено Димов, министър на околната среда и водите: Всяко нещо има две страни, както доста добре споделя Стамболов, ние живеем в двоичен свят. Кризите нито ни лишават, нито ни дават. Ние, бидейки в тях можем да получим или да загубим, най към този момент от метода, по който самите ние ги изживяваме, по който самите ние ги управляваме и се нареждаме в тях
В книгата Биков разделя служебните държавни управления на експертни и политически. И ги сплотява, като изпълнили отговорностите си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР