Магистър фармацевт Невена Манолова има магистърска степен по здравен мениджмънт,

...
Магистър фармацевт Невена Манолова има магистърска степен по здравен мениджмънт,
Коментари Харесай

Магистър фармацевт Невена Манолова разби митовете в диетите при рак. Ето как трябва да се хранят правилно онкоболните

Магистър фармацевт Невена Манолова има магистърска степен по здравен мениджмънт, компетентност “Социална фармация”. В Сиатълския университет в Съединени американски щати взема и магистратура по администрация. Повече от 15 години Невена Манолова работи в региона на комплексната грижа за онкоболни.

Преди две години става съосновател на Център за немедицинска грижа “Дара Хелп”, който оказва помощ безплатно на пациентите да се оправят с прочувствените и обществените компликации, съпътстващи онкологичните болести. Нейната вяра е някой ден пациентът в действителност да бъде подложен в центъра на здравната грижа.

- Госпожо Манолова, каква е ролята на “Дара Хелп”?
- Основахме “Дара Хелп” преди две години с моята колежка и другарка Живка Бояджиева, която е пациент с рак на гърдата. Съпътстващата немедицинска грижа за пациентите с онкологична грижа включва прочувствена поддръжка, препоръки за рехабилитация и за хранене, арт-терапия, хипотерапия, акупунктура, точков масаж, дао-практика, йога. Организираме групи на пациенти, които сме нарекли “Навигатор за пациента”. В тях пациенти, към този момент минали лекуване, споделят опита си с тези, на които им следва. Така те си оказват помощ един на различен, със съдействието и на психолози. Даваме и административна помощ за минаване на ТЕЛК и прочие

“Дара Хелп” е организация с нестопанска цел. Помагат ни доста доброволци и сътрудници. Съществуваме с помощта на дарителство. Всички семинари и лечения, които организираме за онкоболните, са безвъзмездни за тях. За година и половина през двата ни центъра в София са минали над 700 заболели. Единият център е в болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”, а вторият е в болница “Сердика” в жк “Овча купел-2”.

- Водите семинари за хранене пред онкоболните пациенти. Защо е толкоз значимо храненето при тях?
- Най-посещаваните семинари на “Дара Хелп” са отдадените на храненето при онкологични болести. Освен семинарите даваме гратис на пациентите издадената от нас книга “Съвети за хранене по време на лекуването и след него”, в която акцентът е хранене при карциноми на храносмилателната система. Скоро ще издадем и втора брошура за храненето при рак на гърдата.

Смятаме, че храненето е извънредно значимо за онкологичните пациенти. 30% от всички ракови болести в Европа и в Съединени американски щати са свързани с хранителни фактори. Затова в тази тенденция би трябвало да се мисли за профилактика на рака. До 35% от случаите на рак може да се избегнат посредством предварителна защита, посредством вярно хранене.

- Какви са главните правила на хранене при ракови болести?
- Много е значимо пациентите да не четат хилядите изявления в интернет за диети, които настояват, че лекуват рак. Защото няма научнодоказана диета или хранителна добавка, която да лекува рака. Огромен бизнес се върти в интернет с тези неща. Съветваме нашите пациенти да се поучават със експерт, когато избират хранителна добавка. Приемането й би трябвало да върви с главното лекуване.

Но основно за битката с рака и за по-добрата търпимост към лечението е храненето. Когато е настъпило раково заболяване, храненето е съществено предизвикателство за пациента. Съветваме болните по какъв начин да се хранят при отмалялост и изнемощялост, когато имат прочувствени и психически проблеми, съпътстващи постоянно диагнозата рак и лекуването на рак. Най-важно е да се знае, че болният организъм има доста по-висок енергиен разход.

При здравия човек приблизително той е 25 калории на кг тегло, а при болния - 35 калории на кг тегло. Затова най-важно при храненето на онкологичните пациенти е да не губят тегло, да запазят тялото мощно, с цел да може да понесе лечението.

Слабеенето е обвързвано и със страничните резултати от лекуването - загуба на вкус, смяна във усета и обонянието, железен усет в устата и сухота, афти, обриви и инфектиране на устната лигавица, гадене, повръщане, диария или запек.
Ключовата ни цел е да се резервира тежестта посредством задоволителен банкет на калории и най-много на протеини по време на лекуването. Здравословно хранене в този случай значи разнообразно хранене, с цел да се понижат страничните резултати от лечението, да се укрепят естествените защитни сили на организма, имунитетът да бъде оптимално мощен.

Има една специфичност при рака на гърдата - наддаване на тегло по време на лекуване заради другия хормонален статус. Тогава се стремим посредством храненето да редуцираме леко тежестта.

Може ли онкоболните да ядат месо и да одобряват витамини, кои млечни артикули са най-полезни и какво е вярното хранене при рак четете в изявлението с Невена Манолова на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР