Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е

...
Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е
Коментари Харесай

Куба - от Фидел до Ал Капоне

Магдалена Гигова е дълготраен публицист и неспасяем странник. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по стратегия “Христо Ботев” на БНР - всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на личния си уебсайт.

От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате по какъв начин да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Куба е носталгия - по това, което е било, и това, което би могло да бъде. Единствено тук може да се повозите на изцяло съхранен “Форд Т”, над който не треперят като музейна необичайност, ами юначен го употребяват като такси. Само в Куба човек може да си купи една и съща пура на цена от 5 цента до 10 $ - според от това дали е крадена от фабриката, или се продава в първокласен магазин с хюмидор колкото бална зала. Комунизъм, конга, карибски плажове и конкистадорски замъци - всичко това отново е Куба!

Плюс въодушевяваща глътка дайкири до статуята на Хемингуей в обичаната му механа “Ла Флоридита”, преди разходката по “Малекон” - крайбрежната улица на Хавана. Тя наподобява на красива, само че невчесана мома, която обезверено се нуждае от грим. По нейните 7 км ще се нагледате на причудлива комбинация от позападнали мостри на стиловете сецесион и арт деко и грозновати социалистически блокове.

Когато разберете, че туристическата обиколка ще ви разноски из Новата и Старата Хавана, не унивайте. Под “Новата Хавана” надалеч не се схваща “Площадът на революцията” и позападнали панелки. Просто в “Старата Хавана” времето стартира в 15-и век, а в “Новата” - в средата на 19-и.

Катедралния площад омайва с покой и кафенета, където да отдъхнат изтерзаните ви нозе, а ушите ви да се изплакнат с жива кубинска музика. Наоколо обикалят дами в костюми от колониалната ера, които сякаш продават цветя, само че задачата им е да ви вземат по няколко конвертируеми песо за фотография с тях. Под големи дантелени чадъри обилни негърки пушат пури като самолетоносачи и врачуват бъдещето.
 Гледачка в остарялата Хавана
Каменната забележителност на площада е катедралата “Свети Христофор Колумб”, знак на Старата Хавана. Но тя е относително “млада” - издигната е през 1748 година, за разлика от първия в Новия свят акведукт, приключен през 1592 година

Смешното е, че кубинците, испанците и доминиканците се кълнат, че мощите на Христофор Колумб са при тях.
До Националната опера, чията фасада припомня каменна дантела, е Капитолият. Построен е през 1929 година като копие на американския си съименник и в миналото тук е заседавал Народното събрание на Куба. Чиновниците на няколкото министерства и музеи, ситуирани в Капитолия, се любуват на статуята на Републиката, сътворена от италианеца Анджело Цанели. Тя се счита за третата по величина статуя в закрито помещение след статуята на Буда в Япония и Мемориала на Линкълн във Вашингтон.

Много по-купонджийска е атмосферата в “Бодегита дел Медио” - заведението, където Хемингуей е измислил коктейла мохито. В превод името значи “магазинче в центъра”. Стените му, изписани от тавана до пода с подписи на всевъзможни международни звезди, са подпирали персонално Нат Кинг Кол и Габриел Гарсия Маркес.

Тотална промяна на чувството е “Площадът на революцията” със 109-метровия мемориал на Хосе Марти и “иконите” на Сиенфуегос и Че Гевара на близките фасади. При визитата на папа Павел Йоан Втори в Хавана на площада са участвали 1,5 млн. души! Там и команданте Кастро е произнасял някои от фамозните си 6-часови речи.
 “Тропикана”
Да стигнеш до Хавана и да не посетиш кабаре “Тропикана” си е углавно закононарушение. Навремето Ал Капоне пристигал в Куба особено за новата му стратегия. Кабарето е основано през 1939 година и е било затворено единствено за 3 години след революцията. Още от ерата на Капоне в шоуто взимат присъединяване минимум 200 артисти и танцьори. А публиката под намерено небе наброява 1750 души всяка Божа вечер. Отдалеч мястото наподобява повече на ботаническа градина, тъй като сцената и масите са обградени от палми и тропически растения.

А в случай че пропътувате малко повече от 100 км до Варадеро, ще разберете за какво гореспоменатият Ал Капоне и милиардерът Дюпон са си построили къщи на копринените му плажове. Домовете им през днешния ден са превърнати в заведения за хранене, където може да полеете присъщото за Куба ядене конгри (черен фасул, ориз и препечени свински кожички) с ”марковите” за страната коктейли - дайкири, мохито, куба либре и пиня колада. И да окадите в близост с пура “Коиба-торпедо”.

Потомъкът на френски благородници и правоприемник на американската империя “Дюпон” (същата, от която е всичкият “Тефал” в кухнята ви) основава във Варадеро голф игрището “Ксанаду меншън”. Ирен Дюпон дьо Немур натрупал през Първата международна война положение от произвеждане на динамит, по-късно търгувал със запалки, автоматизирани химикалки и найлонови чорапогащници - преди време артикули съвременни и скъпи. Затова, когато решил да се пенсионира на 49 година, имал опцията да купи през 1926 година целия полуостров Икакос.
 Къщата на Дюпон
Благодарение на корумпираните кубински политици Дюпон платил по 4 сентаво за квадратен метър, а когато облагородил терена с електроцентрала и акведукт, препродал сектори от него по 120 песос на квадрат на американски богаташи. Така те основали фамозния кубински курорт Варадеро, а с цел да му вършат компания в обичаното му занимание, френският барон направил игрище с 18 дупки в задния си двор. Понеже явно е мислел огромно, предният му двор е Атлантическият океан.

За дома си, кацнал на скалата, милионерът не жалел пари. “Ксанаду меншън” му излязла галактическите за 1926 година 1,3 млн. $, като единствено една мебел коствала над 200 хиляди. Строителите, “изписани” от Италия, забърквали цимента с козе мляко, с цел да му придадат мек искра. В баните инсталирали мраморни кресла, та дъщерите на богаташа да си вършат козметични процедури. Една от тях свирела на орган. За да музицира, Дюпон й доставил най-големия инструмент за частен дом в Южна Америка против 110 000 $. 76 прислужници обезпечавали благополучието на фамилията.

Цялата тази идилия траяла до 1957 година, когато тропическият климат се оказал гибелен за здравето на Дюпон съвсем колкото пристигналите след 3 години революционери, които трансформирали дома му първо в учебно заведение, а след това в първокласен ресторант с 6 спални за ВИП посетители. При откриването на 12 декември 1963 година участва първата жена-космонавт Валентина Терешкова. В същия ден баронът умрял в Съединени американски щати на 85 година Но до през днешния ден на мястото му викат “Къщата на Дюпон”.

Магдалена ГИГОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР