Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е

...
Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е
Коментари Харесай

На Молукските острови - летиш с луд бамбук и галиш змиорка

Магдалена Гигова е дълготраен публицист и неспасяем странник. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по стратегия “Христо Ботев” на БНР - всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на личния си уебсайт www.dromomania.bg .

От рубриката “Време за пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате по какъв начин да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Коронавирусът ни постави под неопределен домакински арест, само че жаждата за пътешествия е неутолима. Затова, до момента в който гледаме да не излизаме на открито, ще ви разхождам посредством четивата си до далечни и непознати страни.

Само на Молукските острови можеш да летиш с вманиачен бамбук и да галиш змиорка. Те са част от Индонезия и се мият от морето Банда. Зубрачите над 55 несъмнено си спомнят разказите на съветския приключенец и откривател Миклухо Маклай, който ги е описал. Сега е мой ред.

Седем изцяло непознати недоверчиво прегръщат дълго бамбуково дърво. Съвсем елементарен на тип човечец мърмори нещо над кокосови черупки. Вдига примитивното кандило и дружно с пушека бамбукът като че ли полудява. Шаманът е с типичното за вълшебник от Молукските острови име Фриц. Съвременните здравомислещи хора усещат, че някаква незнайна мощ кара дървото да се държи като живо в ръцете им. Лашка ги ту в една, ту в друга посока, прави опит да се измъкне, в един момент... ги повдига и те се откъсват на няколко сантиметра от земята.

 Готови за хвърчене с вманиачен бамбук на Молукските острови в Индонезия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР