Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е

...
Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е
Коментари Харесай

Пещерен хамам в Кападокия - 2

Магдалена Гигова е дълготраен публицист и неспасяем странник. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по стратегия “Христо Ботев” на БНР - всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на личния си уебсайт www.dromomania.bg.

От рубриката “Време за пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате по какъв начин да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Романтиката гъделичка любознанието с пещерните хотели

Повечето от тях преди време са били къщи, през днешния ден оферират всички улеснения с характерен скален уют. Винената сбирка на хотела отлежава подземен, а от прозорчето, изсечено в канарите, можеш да видиш лозовите масиви, където събира слънце гроздето.

Скалите са формирани от лава при изригването на вулкани преди милиони години, ерозията ги е дооформила. Образувалите се кухини са се оказали идеални за жилища. А тъй като скалите не са доста твърди, хората елементарно са успявали да ги разширят и издълбаят нови. Един от хотелите, ситуиран в скалите на Кападокия, е формиран от 30 пещерни стаи, датиращи от 5-и и 6-и век, и една гръцка вила от 19-и. На различен даже рецепцията му е вкопана в скалите.



В СПА центровете оферират ритуали и лечения от целия свят, само че по какъв начин да пропуснете класическия турски хамам?

При това в пещера. Хамамът не е просто непорочност на тялото, а празник на възприятията. Приятна топлота, влага, пяна, аромати, масаж... Колкото и да го назовават турска баня, в действителност хамамът води началото си от римските терми, само че се е оформил при арабските халифати.

Думата на иврит значи “разпространяваща се топлина”. Турската баня е обред, гала на чистотата на духа и тялото. Тя е разграничена на три пространства. Първото се назовава “джамекян” и е нещо като съблекалня. Тук се поставя така наречен “пищимал” - превръзка към слабините, взима се естествен сапун от чист зехтин и чашка мед, с които под душа се отмива прахът на всекидневието. Следва прекосяването в “харарет” - парната баня, където се прави предварителният масаж със сапун.

Интензивната топлота отваря порите и надълбоко прониква в мускулатурата. С помощта на ръкавица от козя вълна телякът смъква мъртвите кафези (а от време на време и много живо).

Така съединителните тъкани се насищат с кръв. Процедурата минава с чести обливания с топла вода. Така порите се отварят още повече и се усъвършенства дишането на кожата. След свирепия пилинг тя става гладка и еластична. Следващият масаж е още веднъж със сапунена пяна, редуван с водни процедури, които са преход към последното помещение “согуклюк” - място за отмора, добродушно полягане, изстудяване след изпотяването и чаша чай за възобновяване на водния баланс.



Обстановката в хамамите е луксозна още от времето, когато пророкът Мохамед е прогласил “Чистотата е половин вяра”. Той също е бил уверен, че топлината на хамама усилва плодовитостта, а оттова и количеството почитатели на исляма.

В Ориента турската баня постоянно се е считала за източник на същинска приятност. Може би повода е в търпимо високата температура, която се колебае сред 35 и 55 градуса, за разлика от сауната.

В Турция в никакъв случай няма да срещнете разбъркан хамам. Дори и в петзвездните хотели се редуват мъжкото и женското навестяване или просто имат два. Градските турски бани пък дефинират четно-нечетно число за двата пола.

За турските дами ходенето на хамам е специфичен обред, част от публичния живот, място, където да поклюкарстват на мира, да обсъдят новините, да се срещнат с приятелки. Всеки брачен партньор е задължен да пусне жена си на баня.

А за нея това е тип празник - облича най-хубавите си облекла, подготвя сладкиши. В хамама дамите пият кафе, разкрасяват се и от време на време изкарват през целия ден измежду ароматни облаци пара и злословия. Вековният опит потвърждава, че след отваряне на порите и детоксикация организмът е най-податлив на всевъзможни подмладяващи и дерматологични процедури.

Магдалена ГИГОВА
/вестник "Над 55 "/

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР