Магдалена Андершон, която влезе в историята на Швеция като първата

...
Магдалена Андершон, която влезе в историята на Швеция като първата
Коментари Харесай

Премиерът на Швеция подаде оставка 12 часа, след като беше избрана

Магдалена Андершон, която влезе в историята на Швеция като първата жена-премиер, подаде оставка часове откакто беше определена.
Още по темата
 Един глас даде властта в Швеция на Магдалена Андершон - първата жена-премиер на страната Виж още

Лидерът на социалдемократите бе на поста министър-председател по-малко от 12 часа, защото образуваната ръководеща коалиция се разпадна, потапяйки страната в политическа неустановеност, оповестява Ройтерс.

Андершон съобщи, че решението на Зелената партия (която беше младшия сътрудник в ръководещата коалиция) да се отдръпна я е принудило да подаде оставка, само че добави, че е споделила на ръководителя на шведския парламент, че се надява още веднъж да бъде назначена за министър-председател като началник на еднопартийно социалдемократическо държавно управление, оповестява БНР.

Зелената партия разгласи, че ще напусне държавното управление, откакто законопроектът за бюджета на обединението беше отритнат от Народното събрание на Швеция.

Андершон беше назначена за първата жена министър-председател на Швеция по-рано денем, само че мандатът й се оказа най-краткият по отношение на всички нейни прародители.

Тя пое поста министър-председател от Стефан Льовен като началник на малцинствена коалиция, подкрепена от левицата и центристите, само че този съюз се разпадна, защото Центристката партия отхвърли да поддържа държавния законопроект за финансите.

Парламентът в сряда одобри държавните разходни проекти, направени от три опозиционни десни партии, което накара Зелената партия да се отдръпна от обединението и не остави на Андершон друга опция, с изключение на да подаде оставката си.

Сега ръководителят на Народното събрание Андреас Норлен ще реши идната стъпка в процеса на образуване на ново държавно управление.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР