Магазините прилагат различни маркетингови тактики, за да привличат посетители —

...
Магазините прилагат различни маркетингови тактики, за да привличат посетители —
Коментари Харесай

Изненадващата причина, поради която супермаркетите продават цветя

Магазините ползват разнообразни маркетингови тактики, с цел да притеглят гости — стилни манекени, комплицирани витрини и плакати с оферти за "скандални " отстъпки.

Но някои са толкоз фини, че има възможност въобще да не сте ги забелязвали.

В доста супермаркети първото нещо, което виждате на входа, са огромни и ярки букети от цветя, написа CNN.

Това обаче напълно не е инцидентно и зад слагането на тези цветя стои стратегическо решение.

„ Това е доста, доста просто. Ако накарате носът и слюнчените жлези на хората да работят, те стават доста по-недисциплинирани купувачи “, споделя Пако Ъндърхил, който е създател и основен изпълнителен шеф на компанията за поведенчески проучвания и съвещания Envirosell.

Цветята разпалват сетивата и ви карат да харчите повече. Разбира се, те са естетически издържани и когато се приближите, носът ви долавя аромата им, който споделя на мозъка ви „ На това място има положителни неща “.

„ Сетивата ви получават сигнал за прохлада и естественост - всички неща, които вършат храната добра “, изяснява професорът по маркетинг в Rutgers Business School Ашвани Монга.

Тази психическа подготовка е единствено един от методите, по който магазините индиректно въздействат на държанието на потребителите и ги предизвикват да се разделят по-лесно с парите си. Празничната музика е друга ефикасна тактика.

Психолозите назовават това "ефект на неправилното приписване " - вие сте в положително въодушевление и сте подготвени да дадете пари за празниците, да вземем за пример, без да осъзнавате изцяло, че това се дължи на музиката и мигащите светлини.

Това, което прави цветята толкоз ефикасни, е, че те са продукт с висок марж на облагата. Те може да съставляват единствено 1% до 3% от общите продажби, само че през 2019 година магазините регистрират междинна норма на облагата от 47% на отрязаните цветя, съгласно отчет на Международната асоциация за пресни артикули.

С други думи, букет, който се продава за 15 $, евентуално коства на магазина единствено 7.50. Това важи с особена мощ в Съединените щати, тъй като множеството цветя в магазините за хранителни артикули там се доставят със аероплан от Южна Америка, където земята и работната ръка са доста по-евтини.

"Сцената на цветята в магазините за хранителни артикули се появи през последните 30 години, защото купувачите започнаха все по-често да пестят времето си. Хранителните магазини се трансфораха в нещо като места за обслужване на едно гише - с банкови клонове, кафенета, пощенски станции и, несъмнено, цветарски магазини ", споделя Беки Робъртс, шеф на отдела за цветя в IFPA.

Пандемията от COVID-19 се оказа изключително доходоносна за цветарската промишленост.

„ Хората трябваше да идват в супермаркетите, като едно от дребното места, където в действителност можеха да дойдат и да пазарят. Те желаеха неща, които могат да им донесат малко наслада и развлечение ", прибавя Робъртс.

В последните месеци инфлацията се отразява отрицателно и на този пазар, само че търговците чакат продажбите на цветя да останат мощни, макар че потребителите свиват разноските за несъществени артикули.

„ Може да не сте в положение да си позволите вечеря от 200 $ или пътешестване до морето. Но съвсем всеки може да си разреши букет цветя, който да го накара да се усеща малко по-добре “, споделя Беки Робъртс.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР