Мафията и задкулисието пробиха през Има такъв народ. Слави Трифонов

...
Мафията и задкулисието пробиха през Има такъв народ. Слави Трифонов
Коментари Харесай

Радостин Василев и депутати от ИТН: Мафията и задкулисието пробиха ИТН

Мафията и задкулисието пробиха през " ИТН ". Слави Трифонов като едноличен притежател на тази партия докара до това, че тя се самоизчегърта, а с последните си дейности изчегъртва и страната. Това сподели спортният министър в оставка Радостин Василев , който напуща Има Такъв Народ с още петима депутати, надълбоко разочаровани от Трифонов и свитата му. На тази конференция за пръв път прозвучаха директни свидетелства за цялостната неяснота и авторитарно-чалгарски жанр на работа в " бизнес плана " Има Такъв Народ – все неща, които се виждат ясно в общественото държание на партията, само че до момента всички съблюдаваха омертата на мълчанието.

Омертата се пропука след решението на.

". Заради районното министерство пада страната " , сподели Радостин Василев. Той и сътрудниците му показаха разочарованието и паниката на локалните структури от обстоятелството, че декларираните цели на Има Такъв Народ за прекъсване на корупционните схеми на ГЕРБ не са се оправдали. Напротив, същите схеми и хора са толерирани от районния министър Гроздан Караджов, споделиха напускащите представители на Има Такъв Народ.

Те потвърдиха, че Дългия (както в партията назовават лидера) е решил да дръпне шалтера на държавното управление, поради отказаните спомагателни милиарди на Министерство на регионалното развитие. Потвърдиха и обществените подозрения, че Гроздан Караджов е бил просто " брокер ", а действително всичко е било дирижирано от Орлин Алексиев – непосредствен на Трифонов предприемач, притежател на жилищния комплекс " Делта хил ".

" Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, само че ето, че пристигна моментът, в който България ми е по-важна от подмолните ползи на група лица, които най-вероятно владеят нашия водач ", сподели Радостин Василев.

С него напущат и депутатите Николай Радулов, Георги Георгиев, Иво Атанасов, Светлин Стоянов и Деян Петков . Петимата напущат партията, както и парламентарната група на " ИТН ". Така те стават първите самостоятелни депутати в 47-ото Народно заседание.

Те отхвърлиха обвиняванията на Трифонов и шефа на парламентарната група Тошко Йорданов, че са се продали за пари и постове и заявиха, че не се ангажират с " Продължаваме промяната ", само че ще поддържат в Народното събрание политики и законопроекти, които са значими за страната.

Дори и поддръжката на отцепниците от Има Такъв Народ, обстановката към държавното управление остава все по този начин неопределена. В момента тройната ръководеща коалиция на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България разполага с 109 народни представители при нужни най-малко 121, с цел да има болшинство в Народното събрание. С поддръжката на петимата напускащи Има Такъв Народ, 114 народни представители.

" Изисква се голяма храброст, доста сътрудници бяхме подложени под напън, ние не сме петима депутати и един министър, ние сме доста хора. Бяхме подложени на напън ", сподели Радостин Василев и добави, че " Слави Трифонов в никакъв случай не се е интересувал от мнението на гласоподавателите, Слави Трифонов в никакъв случай не се е интересувал от своите депутати, той не ги познава ".

Василев разкри, че не се е виждал с Трифонов, откогато е станал министър преди седем месеца. Той и сътрудниците му описаха, че Трифонов в действителност не желае да се вижда нито с депутатите си, нито с гласоподавателите или локалните структури. Оправдавал това със здравословното си положение и с особеностите на характера.

" Аз подлъгах ужасно доста хора. Ангажирах доста хора да ми оказват помощ за идеята. Аз даже създавах митове за Слави Трифонов, с цел да извинявам неговото криене. Аз съм пъклен отчаян ", показа Василев.

За работата си като министър на спорта сподели: " Направих кръстоносен поход против мафията в спорта и Слави Трифонов в този момент ме хвърли на мафията. Не мога да оправдая неговото решение за евакуиране от тази коалиция ".

Василев прикани Слави Трифонов да каже получава ли финансови облаги от структури, обладали Министерството на районното развиване.

" ИТН " е бизнес план. Това е било заложено в самото начало ", сподели Василев.

За решението на Трифонов да постави завършек на обединението той разгласи: " Няма Македония. Това е безусловно измислена причина. Причината е друга – че не могат да се осъществят финансови ползи ". Той още веднъж насочи вниманието към настояването на районния министър в оставка Гроздан Караджов да при актуализацията на бюджета за строителните компании.

" Всъщност поради това министерство пада страната. Имаше подбив измежду нашите депутати, че държавно управление ще има, до момента в който Гроздан Караджов е на власт ", разяснява Василев.

" Трифонов не е жаден за власт. Той е предприемач ", сподели той.

Александър Сталийски, Орлин Алексиев и ГЕРБ

Василев описа по какъв начин шефът на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов му е предал повеля от " Дългия " да не закача предприемача Александър Сталийски , който се счита за непосредствен до ГЕРБ и Бойко Борисов.

След инспекция на данъчните е бил затворен столичен ресторант, обвързван със Сталийлиски. Тогава Тошко Йорданов е ходил в кабинета на Василев в министерството

" Тошко Йорданов пристигна при мен в кабинета ми в министерството и ми сподели: " Пич, Дългият ме праща да ти кажа да не закачаш Сталийски ", твърди Радостин Василев.

Той приказва и въздействието на Орлин Алексиев в Има Такъв Народ. " Трифонов 20 години е другар с Орлин Алексиев и не знае за неговите ползи в Министерство на регионалното развитие, само че аз не съм другар с него и знам за тях, и министър председателят знае, и съдружните сътрудници знаят и по тази причина от Политическа партия се държат с злоба към нашите народни представители в Народното събрание, тъй като сме под един знаменател - крадци. Но аз не съм ", сподели министърът в оставка.

По думите му съвсем всички спортни федерации са превърнати в офиси на ГЕРБ.

Василев твърди още, че в Има Такъв Народ е имало протест против това, че Караджов не е махнал от регионалните пътни ръководства и ВиК сдруженията " корумпираните представители на ГЕРБ ". " Това министерство е подарено на мафията . По-ясно не мога да се изразя ", добави още той.

Трифонов да иде на детектор на лъжата

" Когато един човек приказва за морал толкоз дълго време, а в това време неговият морал не е задоволителен, с цел да бъде водач на тази партия, аз съм задължен да го кажа - правилата на Има Такъв Народ не могат да бъдат нарушавани даже от Слави Трифонов ", продължи Василев.

Той прикани Слави Трифонов и хората от близкия му кръг да се явят на детектор на лъжта:

" Сега евентуално ще ни изкарат предатели, че сме взимали пари, че сме купени. Понеже на господин Трифонов и екипа му е обичано да се подлагат на полиграф, желая обществено да се подложим на детектор на лъжата всички ние дали сме взели и една стотинка за това, което вършим сега ".

По думите му Трифонов е излъгал, че решението за напускането на обединението е било авансово обсъждано с групата на Има Такъв Народ. Самият Василев е схванал, че ще бъде изтеглен от държавното управление 30 минути преди изказването на Трифонов, с което разгласи завършек на обединението.

" Нищо не знаехме "

" Нещата в парламентарната група в 47-ото Народно заседание са такива – на нас не ни се споделяше нищо. След изборите по време на договарянията за сформиране на държавно управление, ние които бяхме определени, не знаехме безусловно нищо. На нас ни звънят хора, звънят ни членове: " кажете ни какво става ". В офиса в НДК се бяхме събрали всички регионални и депутатите и питах Тошко Йорданов: " кажи нещо, ние не може да стоим и да мълчим пред нашите гласоподаватели ", той отговори: " Оставете, знаете, че Слави Трифонов е добър предприемач, може да води договаряния и ще избере най-хубавото на договарянията " . След това ни се споделя: " Трябва да бъдат определени тези министри ", описа Иво Атанасов.

По думите му отцепниците не си потеглят от Има Такъв Народ, с цел да отидат някъде другаде. " Ние не си тръгваме, с цел да отиваме някъде. Не сме поемали обещания за поддръжка на който и да е било и каквото и да е било. Тръгваме си, тъй като сме разочаровани от управлението на Има Такъв Народ. Колкото и да се правиш на преклонен и на тъп, в един миг си казваш - това нещо би трябвало да свърши ", сподели Атанасов и добави, че за него агониятаби била да остане част от Има Такъв Народ.

Преди месеци Василев получил предложение да остане министър на спорта

По време на конференцията Василев призна, че е получил предложение да стане министър на спорта от квотата на Политическа партия още преди Трифонов да отдръпна поддръжката си за кабинета.

" То беше преди два месеца, тъй като още тогава плашеха с овакантяване на обединението и чувах, че на съдружните препоръки диалозите са или проценти, или напущаме обединението. Това не беше естествена коалиция ", сподели той.

Василев сподели, че поучава Кирил Петков да подава оставката му като министър на спорта в Народното събрание и " волята на народните представители да е решаваща за моята орис, аз не съм се вкопчвал в никакъв случай във властта ".

" Знаейки какъв брой старания хвърлих през последните шест месеца, с цел да направя всякаква рационализация, мощно се надявам различен министър след мен да продължи този път на изчистване на спорта от задкулисието и коригиране на инфраструктурата, тъй като в действителност е ужасяващо. За страдание, надълбоко се колебая, като виждам по какъв начин е било ръководено. Шест месеца повеждам борба да подредя едно малко министерство - да не се краде, да дават същински фактури федерациите. Аз съм чист пред съвестта си, върших единствено това, което ми повеляваше законът и моралът ", добави Василев.

" Не съм си разрешил да открадна и едно захарче от някого през последните 6 месеца. Не съм желал нищо, не преставам да бъда себе си, мога да бъда унизен и тероризиран, само че не мога да бъда платен от никого ", сподели още той.

Пресконференцията на Василев и напускащите депутати бе предшествана от коментар на Слави Трифонов във фейсбук, че най-вероятно вършат това поради постове и пари, а по-късно Тошко Йорданов, Ива Митева и Гроздан Караджов с изказванието, че Има Такъв Народ е подложена на напън от мутри.

Премиерът Кирил Петков пък благодари на Радостин Василев за " голямата храброст " и разгласи:.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР