Маестро Том Уудс гостува за първи път в София по

...
Маестро Том Уудс гостува за първи път в София по
Коментари Харесай

Австралийският диригент Том Уудс е в София за първия си концерт с Радиооркестъра

Маестро Том Уудс гостува за първи път в София по покана на основния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио  Марк Кадин. В петък, 23 февруари, в зала " България " от 19.30 часа ще звучи френска музика – създателите са Камий Сен-Санс, Клод Дебюси и Морис Равел.

Веднага след първата си подготовка в Първо студио на БНР диригентът даде изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ", в което описа за екзотичните натрупвания на разнообразни култури в неговия живот, минал през отдалечени точки на земното кълбо.

Всъщност аз съм роден в Източна Африка, в Танзания, тъй като родителите ми живееха там. Баща ми говореше суахили и шона. Въпреки че бях доста дребен, когато се върнахме в Австралия, в фамилията ми постоянно са се говорили доста езици. После, когато бях на 19, отпътувах за Москва. Там учих, там срещнах брачната половинка си, която е рускиня. Когато се върнах в Австралия, работих повече от 20 години в Операта в Сидни, тъй че говорех съветски у дома, а работния ми език беше британски. Като всеки оркестър, и там имаше доста националности, в това число и българи. В оркестъра на Крайстчърч в Нова Зеландия, където бях основен диригент в продължение на шест години, също имаше двама българи – валдхорнист и цигулар. Нормално е, музикантите работят на всички места по света. А през последните четири години пребивавам в Бавария, тъй че в този момент приказвам най-много немски, само че в оркестъра на театъра в Регенсбург има българи, чехи, унгарци, руснаци, корейци, японци, американци, австралийци, няколко французи – всевъзможни националности. 

Веднъж един другар, на който разказвах, че е допустимо да се преместя в Германия и че не съм напълно сигурен дали това е добра концепция, ми сподели: " Когато си купуваш мляко всеки ден, ти отиваш в един и същи магазин – продавачът забавен ли ти е? " Казах му: " Не изключително! След две години аз към този момент знам всичко за него ". И моят другар добави: " Е, като отидеш в Германия и тръгнеш да си купуваш мляко, ще ти приказват на немски и може би ще ти бъде забавно да научиш повече за индивида, който ще ти го продаде ". Стори ми се забавна тази му позиция.
А по какъв начин избрахте тази френска стратегия за Симфоничния оркестър на БНР, която ще звучи в петък в зала " България "?

Когато основният диригент Марк Кадин ме предложения да гостувам, той ми сподели, че единственото несъмнено произведение, което би трябвало да присъства  в концерта, е Вторият клавирен концерт на Камий Сен-Санс. Така че трябваше да направя подобаваща стратегия към него. Моите първи оферти бяха по-модерни – Гийом Конесон, Анри Дютийо, нещо такова. Но той ми сподели, че няма доста време за подготовки и може би би трябвало да погледна най-малко 50 години обратно в историята. За мен комбинацията от „ Следобедът на един фавн “ и „ Морето “ от Дебюси постоянно ми се е коствала изключително красива, само че защото „ Морето “ е малко къса творба за независима половина от концерта, добавихме „ Павана за една починала инфанта “ (от Равел). И по този начин се оформи програмата.

Според мен е забавно да имаме Сен-Санс и Дебюси в една вечер, тъй като те са били съвременници – елементарно се не помни, че Сен-Санс в действителност е живял доста дълго. Той е прочут като едно от децата знамение в музикалната история, съпоставим с Моцарт, Бетовен, Росини. Бил е изключителна персона, извънреден гений, и въпреки всичко не е можел да разбере нито „ Морето “, нито „ Фавна “. Когато чул „ Пролетно свещенодействие “, Сен-Санс споделил: " Този Стравински би трябвало да е вманиачен! " Нищо от чутото не му се коствало музика. Така че, в случай че мислим за Дебюси, Шьонберг и Стравински като за хора, създали цялостна смяна в музиката преди Първата международна война – традициите са разрушени на хиляди части и оттова потеглят три разнообразни пътя, Дебюси е един от тях – един от най-оригиналните композитори, живели в миналото. Когато изпълняваме „ Морето “, нормално нямам чувството, че публиката обича тази творба. И след 100 години тя звучи доста съвременно и много мъчно за осъзнаване. Написана е гениално и не е лесна за осъществяване. Но тъкмо в това е предизвикването за нас с Радиоорксетъра.

Цялото изявление с диригента Том Уудс, в което той приказва за работата си в Опера Австралия, за разликите сред нея и театъра в Регенсбург, Германия, където работи в този момент, и за любовта си към най-новата музика, чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР