Маестро Найден Тодоров се завърна от Бразилия, където беше поканен

...
Маестро Найден Тодоров се завърна от Бразилия, където беше поканен
Коментари Харесай

Найден Тодоров спечели сърцата на бразилците

Маестро Найден Тодоров се завърна от Бразилия, където беше поканен от Националния оркестър да изнесе лекция и да дирижира заключителния концерт на Фестивала за модерна тонална музика. Изявата му провокира възторжени реакции както в публиката, по този начин и в музикантите, които изявиха предпочитание да работят по-често с маестрото.


Заедно с положителните усещания именитият ни диригент донесе в България и партитури на две от творбите, които да програмира в идващите сезони на Софийската филхармония.

Полусезон Есен 2023 за Найден Тодоров стартира на 5 октомври със среща с огромния холивудски композитор Дани Елфман, чийто Концерт за виолончело ще получи българската си премиера в осъществяване на международно приетия виолончелист Готие Капюсон и Софийската филхармония. В програмата маестрото е добавил и темпераментната сюита из балета „ Гаяне “ на Арам Хачатурян.

На 5 ноември Найден Тодоров ще дирижира Веско Ешкенази с „ Годишните времена “ на Вивалди и Пиацола

9 ноември още веднъж ще срещне маестрото с цигуларя Вадим Репин, с който ще показват Първия концерт за цигулка от Прокофиев. Патетичната Симфония №6 от Чайковски и „ Нестинарско хоро “ от Големинов допълват програмата на вечерта.

Диригентът ще срещне огромния пианист Михаил Плетньов за първи път в концерт на 19 ноември. В програмата ще звучи Втория концерт за пиано на Рахманинов и Осма симфония от Дворжак.

Найден Тодоров ще води два концерта на националния оркестър през декември: На 7 декември с Реквием от Карл Дженкинс и Концерта за цигулка на Сибелиус в осъществяване на изключителния Максим Венгеров и на 10 декември с с музиката на Джон Уилямс – поклон към почитателите на филмовата музика.

Билетите за концертите към този момент са в продажба на касата на зала „ България “ и в Ивентим. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР