МАЕСТРО МАУРИЦИО БАРБАЧИНИ ОТ МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА

...
МАЕСТРО МАУРИЦИО БАРБАЧИНИ ОТ МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА
Коментари Харесай

Двама световни диригенти след работата си във Варна: Тук е...

МАЕСТРО МАУРИЦИО БАРБАЧИНИ ОТ МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА OPERA STUDIO – VARNA 2019 И СЪВРЕМЕННИТЕ ПЪТИЩА НА ОПЕРАТА



Маестро Барбачини, за нас е привилегия диригент от Метрополитън опера да води майсторски клас в първото Opera Studio във Варна. Каква е Вашата оценка за него?

Моите поздравления за чудесната концепция на Варненската опера да съберете младежи и положителни оперни педагози от целия свят за майсторски класове. Участвал съм в майсторски класове и в други страни, само че тук методът е по-различен. Да подготвиш и представиш за малко време 5 оперни заглавия, това е доста впечатляващо. Още повече, че не става дума просто за образование, а за построяването на същински оперни спектакли с доста положителни оркестър и хор, със съществено готови солисти. Като диригент, който от 15 години дирижира в Метрополитън опера, Чикаго, Сан Франциско и на всички места в Америка, несъмнено мога да кажа, че положителните критерии в оперното изкуство се задават на първо време от положителните учители и техните високи условия. 

Как съдейки от Вашия опит се трансформира през днешния ден операта?
Светът се трансформира, а дружно с него и операта. Вкусът се трансформира, равнището за жалост спада, хората стават по-повърхностни. Днешният свят счита Андреа Бочели за най-хубавия тенор в света, а това не е правилно. Загуби се като че ли поклонението пред високите стойности на оперното изкуство. Фокусът към този момент не е върху качеството, а върху други по-лесни неща, като визията, визията в неприятния смисъл на думата. Хората избират лесните и бързи пътища към някакви съмнителни върхове, забравяйки, че единствено посредством упориттруд и обучение, единствено малко по малко можеш да се усъвършенстваш и да станеш същински експерт. Не се ценят задоволително големите старания, които стоят зад всеки огромна професионална кариера, била тя на диригент, солист или на различен оперен създател.

От позицията на италиански диригент в Метрополитън опера, по какъв начин бихте сравнили оперната обстановка в Съединени американски щати и Европа?
В Италия имаме преимуществото да приказваме езика, на които са написани най-прекрасните оперни произведения. Италианци са най-хубавите композитори, диригенти, солисти и това също е причина за качество. Но в този момент обстановката в Италия, Испания и освен там, е някак особена - всеки счита, че може да прави всичко, а това не се отразява добре на крайния резултат. Докато в Америка качеството стои над всичко, с него не се прави компромис. Перфекционизмът е норма и обвързване за всички и всичко – от грима, костюма, вокалната и артистична интерпретация до сценографията, осветлението, озвучаването и цялата техническа страна на оперното зрелище.  

Работили ли сте с някои от световноизвестните български оперни артисти?
Работил съм с Райна Кабаиванска, която високо оценявам. Както и Соня Йончева и Николай Гяуров, който беше извънреден.Всеизвестно е, че българската оперна школа е добра и приготвя положителни оперни артисти

Дирижирате през днешния ден „ Севилският бръснар “ с Вашия майсторски клас във Варна. Излишно е да запитвам дали харесвате тази опера...
Няма по какъв начин да не одобрявам „ Севилският бръснар “, това е една от обичаните ми оперни произведения. Радвам се, че я представям във Варна, дружно със студентите от моя майсторски клас. Още един път поздравления за първото Оперно студиовъв Варна с пожелания то да се трансформира в традиция.

МАУРИЦИО БАРБАЧИНИ (Maurizio Barbacini) е роден в Reggio Emilia, Италия. Завършва консерваториите във Верона, Милано и Сиена. Дебютира през 1995 година в Баварската Щатсопераи във Виенската Щатсопера. От блестящия си дебют с „ Травиата “ в Метрополитън опера през 1996 година е диригент на този най-престижен оперен спектакъл. 
Маестро Барбачини е един от най-търсените модерни диригенти, който публиката приветства още в Парижката опера, Deutsche Oper Берлин, Виенската Щатсопера, KomischeOperБерлин, Bavaria State Opera, Frankfurt Opera, New National Theatre Токио, San Francisco Opera,Cincinnati Opera и други Редовен диригент на Националната опера на Финландия и на Филаделфийската Opera Company, гост-диригент на Стокхолмската опера. 
Репертоарът му обгръща най-големите заглавия от италианската и международната оперна съкровищница, измежду които: „ Манон Леско “, „ Тоска “, „ Трубадур “, „ Севилският бръснар “, „ Травиата “, „ Турандот “, „ Лучия ди Ламермур “, „ Аида “, „ Мадам Бътерфлай “, „ Бал с маски “, „ Дон Паскуале “, „ Бохеми “, „ Кармен “, „ Анна Болена “, „ Фалстаф “, „ Бохеми “, „ Любовен балсам “, „ Отело “ и други

Има многочислени записи за радио и тв компании, както и DVD с оперите „ Франческа да Римини “, „ Севилският бръснар “ и други Преди да стане диригент Маестро Барбачини се радва на сполучлива кариера като артист, включително с ролята на Гастон във кино лентата на Франко Дзефирели „ Травиата “.

``
реклама

МАЕСТРО ЛОРЕНЦО БИЗАРИ ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА ОПЕРАТА – ДНЕС, СЕГА И ЗАВИНАГИ 



Маестро Бизари, имате към този момент насъбран варненски опит, откакто през лятото дирижирахте премиерата на „ Турандот “ в Опера в Летния спектакъл и в този момент „ Любовен балсам “ в майсторските класове на Opera Studio, следва Ви и зрелище на „ Палячи “...
Наистина, мога да кажа, че във Варна се усещам към този момент съвсем като вкъщи. Бях доста впечатлен от професионализма на оркестъра, хора и солистите на Варненската опера, които вложиха най-хубавото от себе си в подготовката и представянето на „ Турандот “през лятото. След тази първа среща с Варненската опера доста ме зарадва поканата да повеждам майсторски клас в границите на първото варненско Opera Studio.  
Как оценявате работата си с младежите над „ Любовен балсам “?
Участниците в майсторския клас бяха доста стимулирани и въодушевени, с голямо предпочитание и любовподготвяха и усъвършенстваха своите тълкования, до момента в който се приближат до равнището на същинския Доницети. Точно това беше и нашата задача – да ги насочим към правилния музикален жанр, отговарящ на естетиката на съответния композитор. Високият прочувствен градус по време на целия репетиционен развой и на самото зрелище бяха характерен знак за нашия „ Любовен балсам “, тъй че приехме аплодисментите на публиката като заслужена премия.Удовлетворен от свършената работа, си стегнах куфара и потеглих за летището. Но се оказа, че би трябвало да ръководя и „ Палячи “ – последния театър на варненското Opera Studio 2019. Да се върна толкоз бързо и още веднъж да се потопя в познатата креативна атмосфера, станала през последните седмици част от мен, това беше приятна изненада.Отсега имам вяра в триумфа и на „ Палячи “.
Защо е нужна операта в XXI век?
Операта щени бъде нужна и ще остане настояща – през днешния ден, в този момент и вечно. Защото без значение през кой век е основана, тявсъщност приказва за сегажния ни живот, за съвременността, за отношениятата сред хората, а това е тематика, която постоянно ще ни вълнува. Езикът на операта може и да се трансформира, само че тя ще продължава да живее, тъй като минава през душата и сърцето на изпълнителите.  

Роден в Болоня, ЛОРЕНЦО БИЗАРИ (LorencoBizzarri) приключва Консерваторията в родния си град със компетентност пиано (1973), Royal Philharmonic Academy, също в Болоня, със компетентност оперна постановка и оперно пеене (2001). Продължава образованието си в Консерваторията на Ферара с хорово диригентство (2003), приключва и Консерваторията в Парма със компетентност оркестрово диригентство (2007), взе участие в редица майсторски класове на именити диригенти. 
След като притегля вниманието на рецензията като финалист на състезанието за млади диригенти в Сполето (2006), е определен да дирижира оркестъра „ Бойто “ в коледния концерт на Ватикана, предаван в целия свят. Работи с известни италиански и задгранични оркестри, партнира си с имена като Микеле Пертузи, Андреа Бочели, Пласидо Доминго, Зубин Мета и др. 
Дирижира спектакли в Duse Theatre Болоня, Michelangelo Theatre Модена, Municipal Theatre Ферара, Carlo Felice Theatre Генуа, диригент на Оркестър „ Тосканини “ в Парма, Оркестъра и Хора на Оперния фестивал във Флоренция, музикален шеф на Parma ОперАрт и на оперния фестивaл Reggia di Colorno Парма. 
В репертоара му влизат: „ Любовен балсам “, „ Кармина Бурана “, „ Севилският бръснар “,  „ Травиата “, „ Бохеми “, „ Тоска “, „ Манон Леско “, “Риголето “, “Мадам Бътерфлай “,„ Набуко “, „ Фалстаф “, „ Симон Боканегра “, „ Трубадур “, „ Дон Паскуале, „ Лучия ди „ Ламермур “, „ Селска чест “, „ Дон Жуан “, „ Стабат Матер “, Деветата симфония на Бетовен, Реквием (Верди, Моцарт), „ Te Deum “ и др. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР